Foto: de opnamen in de apotheek. Foto: Toneelvereniging Oese Volluk.

Service Apotheek Nieuwleusen en Oese Volluk werken mee aan nieuwe therapievorm

NIEUWLEUSEN - Spelers van Toneelvereniging Oese Volluk spelen mee in film voor Afasie-project bij Service Apotheek Nieuwleusen

De Service Apotheek in Nieuwleusen was zaterdag het decor van video-opnamen, die worden gebruikt voor een nieuwe therapie. Deze therapie, waarbij mensen met Afasie (een taalstoornis) met een VR bril kunnen oefenen met alledaagse communicatie, wordt ontwikkeld vanuit het onderzoeksproject Meedoen met Afasie in de Praktijk (MAP). Daarvoor worden alledaagse situaties gefilmd met een 180° camera. Negen spelers van Toneelvereniging Oese Volluk (TOV) namen de rollen van de apothekersassistenten en klanten voor hun rekening.

Therapie bij afasie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ontwikkelt een innovatieve therapie voor mensen met afasie, waarin zij in een veilige omgeving kunnen oefenen met taal. Afasie is een taalstoornis waardoor mensen plotseling niet meer goed over taal kunnen beschikken. Dit komt door hersenletsel en de oorzaak hiervan is meestal een hersenbloeding, een herseninfarct, een ongeluk of een hersentumor.

Filmen situaties

Voor het filmen van alledaagse situaties had het team gekozen voor de apotheek van Sikkens in Nieuwleusen en voor de spelers van TOV. Beiden vonden het vanzelfsprekend om mee te werken aan dit project. Met inzet van de acteurs van toneelvereniging TOV, leden van de werkgroep VR (bestaande uit mensen met afasie, logopedisten en onderzoekers) en de opnamecrew van een VR-bedrijf zijn vier herkenbare scenes gefilmd. Van elke scene zijn er telkens twee varianten uitgevoerd: een makkelijke en een wat moeilijkere, zodat de gebruikers bij het oefenen kunnen opbouwen in moeilijkheidsgraad. Zoals een drukke apotheek met een andere ongeduldige klant en moeilijke vragen van de apothekersassistente.
De filmopnames waren op zaterdagochtend gepland, omdat de apotheek dan gesloten is. Sikkens had de koffie op tijd klaar, maar regisseur Rick Cozijn van Cinemersive videoproducties maakte direct duidelijk dat er hard gewerkt moest worden om alle opnames voor 12.00 uur op te nemen.

Bijzondere ervaring

Voor de spelers van TOV was het een bijzondere ervaring om een 180° camera als tegenspeler te hebben. Na het stellen van een vraag, moesten de spelers geduld hebben, om de afasiepatiënt tijdens een oefensessie met de VR bril op voldoende tijd te geven voor het antwoord. Bijzonder bij dit project is de inbreng van mensen met afasie, die nauw betrokken zijn bij het onderzoek en ook hun aanwijzingen gaven tijdens de opnames. Zij hebben de situaties zorgvuldig geselecteerd en gaven aan in welke context zij de meeste behoefte hebben aan oefening en ondersteuning. Daarmee sluit het project nauw aan bij hun dagelijkse leefwereld en behoeften.

Proefdraaien

Een aantal scènes werden daarom opnieuw opgenomen. Tegen 12.00 uur was de klus geklaard en was iedereen tevreden over het resultaat. De beelden worden gemonteerd en in september verwacht men dat de logopedisten proef kunnen draaien met deze nieuwe therapie. De VR-scènes zijn te bekijken via een VR-bril, zodat gebruikers in een realistische omgeving op een veilige manier kunnen oefenen met communiceren.
Met deze innovatieve VR-interventie zet project MAP een belangrijke stap richting meer inclusieve revalidatie, zelfvertrouwen en maatschappelijke participatie voor mensen met afasie.
Meer informatie is te vinden op de website www.meedoenmetafasie.nl

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency