Foto: Gerrit Heusinkveld (links) geeft alvast informatie bij De Olmen in Nieuwleusen.

Samen een fietstocht maken met Saam Welzijn in Nieuwleusen en Dalfsen

DALFSEN - De eerste fietsers staan er woensdagmiddag al om kwart over een, bij De Olmen in Nieuwleusen, al is het vertrek pas een kwartiertje later. De maandelijkse fietstochten van Saam Welzijn zijn weer van start gegaan en de belangstelling ervoor is groot.

“Al met al zijn we wel anderhalf keer de aardbol rondgefietst,” zegt Gerrit Heusinkveld, vrijwilliger van het eerste uur. Hij rekent voor: ongeveer 25 deelnemers per keer fietsen ongeveer 30 kilometer en dat gedurende zo’n 80 fietstochten sinds 2007. Want sinds die tijd organiseren de vrijwilligers deze recreatieve fietstochten voor Saam Welzijn, in samenwerking met Toerclub Nieuwleusen.

Heusinkveld zet elke maand weer een andere tocht uit en krijgt hulp van onder andere Loes van de Wetering, Henk Vasse, Bennie Pot en Henk Hekman. Van te voren verdiept Gerrit zich goed in de route die wordt gefietst, zodat hij de deelnemers op verschillende locaties nog wat leuke weetjes kan vertellen. “In principe gaan de tochten altijd door,” zegt Heusinkveld, “ook als er regen wordt voorspeld. Negen van de tien keer valt het gewoon mee met het weer.”

Naar IJhorst

Woensdag gaat de tocht richting IJhorst en vóór vertrek attendeert Heusinkveld de fietsers er al op dat ze goed op de bermen moesten letten, want die bloeien nu zo mooi. Onderweg, tussen het Staatsbos en IJhorst krijgen de deelnemers uitleg over de nieuwe natuurontwikkeling die daar wordt uitgevoerd. De verhoging van de grondwaterstand, de grutto, korenvelden: over allerlei onderwerpen kan Gerrit wel wat weetjes opdissen. De koffiestop is bij Restaurant Vos in IJhorst, waar de liefhebbers van slagroom en advocaat een Rieverster bol naar binnen kunnen werken. Op de terugweg wordt boerderij ’t Ende in buurtschap De Stapel - informatiecentrum van Het Drentse Landschap - nog even aangedaan. Daar kunnen de fietsers informatie krijgen over het Reestdal en is er een bijenexpositie.

Maandelijks biedt Saam Welzijn deze fietstochten aan, zowel in Nieuwleusen als in Dalfsen. Iedereen met en gewone- of elektrische fiets is welkom om mee te fietsen. Zo nodig wordt de groep, om veiligheidsredenen, in tweeën gesplitst. De data worden vermeld op deze website, onder andere in de activiteitenagenda. De eerstvolgende tocht (30 km.) wordt gefietst op dinsdag 27 juli, om 13.30 uur vanaf Trefkoele+ in Dalfsen.

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency