Saam Welzijn richt zich steeds meer op een brede doelgroep

DALFSEN - Met het nieuwe seizoensprogramma verlegt Saam Welzijn het accent van haar beleid. De welzijnsorganisatie voor de gemeente Dalfsen stemt haar activiteiten voortaan af op een brede, minder gespecificeerde doelgroep.

 

“Tot dusver lag de nadruk van onze activiteiten op het ouderenwerk”, licht coördinator Magriet Zandink toe. “Maar we zijn er niet alleen voor senioren, maar voor alle leeftijdsgroepen. En we gaan in toenemende mate de wijken in. Letterlijk.”

Dit nieuwe uitgangspunt blijkt ook uit de manier waarop de activiteiten voor het nieuwe seizoen onder de aandacht gebracht worden. “Niet langer in een handzaam boekje dat we bij senioren thuisbezorgden”, aldus coördinator Alie Buit, “maar drie verschillende folders voor drie verschillende kernen: Nieuwleusen/Oudleusen, Dalfsen/Hoonhorst/Ankum/Hessum en Lemelerveld.” De programma-overzichten zijn vanaf de tweede helft van september verkrijgbaar is bij de infopunten in de bibliotheken en kulturhusen van de verschillende kernen, alsmede op openbare locaties, zoals het gemeentehuis, de gemeentelijke steunpunten en wachtkamers van huisartsen.

De nieuwe verspreidingsvorm heeft ook een andere oorzaak. Buit: “Vanwege de nieuwe privacywetgeving kunnen we geen overzicht van persoonlijke gegevens meer bijhouden. En we willen geen onderscheid meer maken in doel- en leeftijdsgroepen.”

De aandacht voor jongeren blijkt onder meer uit het nieuwe ‘Stoer & Overloperproject’, een breed preventieprogramma voor leerlingen uit groep 7/8 dat kinderen beter voorbereidt op de overstap naar het voortgezet onderwijs. Het is opgezet in samenwerking met organisaties als HALT, GGD en Tactus en speelt naar onderwerpen als sociale media en groepsdruk in op de behoefte die leerlingen en/of ouders zelf aandragen. Daarnaast is er voor de groepen 5 t/m 8 weer een weerbaarheidstraining.

Met de bakfiets de wijken in

Saam Welzijn trekt dit seizoen letterlijk de wijken in. De opbouwwerkers gaan op gezette tijden met een bakfiets de wijken in om vragen bij de mensen op te halen en te horen wat er speelt”, vertelt Alie Buit. “Dat kan door gesprekken met mensen bij de winkels, maar ook bij mensen thuis op de koffie. En dan hebben we het over mensen van alle leeftijden.”

Zandink: “In Nieuwleusen is onlangs een pilot begonnen, die tot dusver succesvol is. Als het goed werkt, gaan we hier ook in andere kernen mee aan de slag.” Daarnaast is er een gebakjesactie op 3 en 4 oktober, ion de Week tegen de Eenzaamheid en ondersteunt Saam particuliere initiatieven op dit gebied. Zo begeleidt de welzijnsorganisatie het project Club2000, dat in september van start ging als een maandelijkse ontmoetingsplek in De Spil, op basis van muziek uit de Top 2000.

 

Het nieuwe seizoensaanbod omvat een groot aantal (ook gemeentebrede) disciplines die worden voortgezet: het Vrijwilligerspunt (dat binnenkort een nieuwe website lanceert), de ontmoetingsavonden met statushouders, de leeskringen, de uitprobeerdienst en individuele aandacht voor computer- en social media-activiteiten (de groepslessen op dit vlak wordt overgenomen door de bibliotheek).

Nieuwe activiteiten zijn onder meer yoga voor alle leeftijden (in Dalfsen en Nieuwleusen), een statiegeldactie in De Olmen en – in samenwerking met Windesheim – een symposium over zingeving. Daarnaast komt er meer aandacht voor bewustwording rond LHBT’ers. Veel informatie over de nieuwe activiteiten is, behalve in de folders, verkrijgbaar bij de diverse Infopunten.

 

Veel aandacht voor mantelzorgers

Ook voor mantelzorgers en mensen met dementie en hun omgeving staat het nodige op het programma. Zo is er op 16 oktober een NAH-lotgenotenavond voor zowel getroffenen als mantelzorgers (in samenwerking met Interaktcontour) in De Mozaïek in Lemelerveld.

Rond 10 november viert Saam Welzijn voor zowel volwassenen/ouderen als voor de jonge mantelzorgers (kinderen) de Dag van de Mantelzorg. Met een high-tea, maar ditmaal ook met een spectaculair cabaret voor de volwassenen. Verder wordt er dit najaar nog op 20 september 18 oktober een wandeltocht gehouden voor mantelzorgers. Die gaan dan met elkaar onder leiding van een natuurcoach aan de slag met diverse thema’s rond het zorgen voor een naaste. Om 10.00 uur vertrekt de groep vanaf station Dalfsen. Op 21 oktober staat het Alzheimer Café in zalencentrum De Overkant in het teken van ‘De kracht van herinneringen’ en op 18 november wordt de  Brein Omgevings Methodiek toegelicht. Saam Welzijn heeft dit seizoen ook een consulent jonge mantgelzorgers.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency