Foto: Ook Dalfsens aankomende burgemeester Erica van Lente (rechts) was present tijdens de nieuwsjaarsreceptie.

Ruud van Leeuwen in nieuwjaarstoespraak: ‘Korting op rijksuitkering voelt als een trap na’

DALFSEN - Burgerinitiatieven zijn goed voor de leefbaarheid in de dorpen, vindt loco-burgemeester Ruud van Leeuwen. “Vaak zijn daar mensen bij betrokken met meer inhoudelijke kennis dan wij in huis hebben.”

Van Leeuwen, die tijdelijk als eerste burger fungeert tussen het afscheid van Han Noten en het aantreden – op 14 januari – van diens opvolger Erica van Lente, zei dit tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Dalfsen, vorige week woensdag. Hoewel er de laatste jaren steeds meer burgerinitiatieven van de grond komen, moet de gemeente daar nog een beetje aan wennen, gaf de loco-burgemeester toe. “”in plaats van zelf organiseren gaan we juist faciliteren. Maar ik ben ervan overtuigd dat we prachtige resultaten kunnen boeken als we samen optrekken en daarbij rekening houden met ieders verantwoordelijkheid.

Van Leeuwen keek in zijn toespraak terug op het voorbije jaar, met o.a. de verkiezingsuitslag, het raadsdocument, het afscheid van burgemeester Han Noten en de opening van De Spil. Ook blikte hij vooruit naar het komende jaar, met o.a. de vernieuwde Jagtlusterallee in Nieuwleusen, de hernieuwde aanpak van het Kroonplein in Lemelerveld, de afronding van het Waterfront en de start van het Centrumplan in de kern Dalfsen. Maar ook de uitwerking van een ‘fietsstraat’ van Dalfsen naar Zwolle en bovenal de werkzaamheden aan de N340 en N377. Daarnaast krijgt de gemeente meer taken in het sociale domein, waarvan de oplopende kosten hem zorgen baren. “We krijgen wel de verantwoordelijkheid als gemeente, maar slechts beperkt zeggenschap. En hier en daar schrijft Den Haag ons toch weer de wet voor. Ik noem dat geen decentralisatie, maar bemoeizucht.”

 

Rijksbijdragen

Richting de rijksoverheid liet hij zich ook kritisch uit over de huidige manier waarop het rijk haar bijdragen aan de gemeente uitkeert. Die bijdragen staan niet op voorhand vast, maar zijn afhankelijk van de inkomsten van het rijk en de verdeling die wordt toegepast. “We gaan daarbij uit van ‘samen de trap op, samen de trap af”, aldus Van Leeuwen. “Maar dat is verraderlijk, zelfs in voorspoedige economische tijden. Want door onvoorziene omstandigheden kun je een forse korting te verwerken krijgen.” Dat overkwam Dalfsen bijvoorbeeld in september, toen de gemeente 670.000 euro misliep. “Dat is geen trap op of trap af, maar een trap na. Met dit systeem is het erg moeilijk begroten. Het zou beter zijn als het Rijk een vaste bijdrage uitkeert aan gemeenten, gebaseerd op bijvoorbeeld het aantal inwoners in combinatie met grondoppervlak en sociale samenstelling. Dan weet je vooraf wat je krijgt en hoe lang je financiële polsstok is.”

Sportkampioenen

Tijdens de nieuwjaarsreceptie huldigde Dalfsen traditiegetrouw weer zijn sportsterren. Dat waren er ook dit jaar weer velen: zowel individueel als in teamverband, en van districts- en provinciaal tot Noord-Italiaans en nationaal Italiaans kampioen (motorcoureur Justin Fokkert) en zelfs een Olympisch kampioen. De laatste was Bram Steen, die tafeltenniskampioen werd op de Special Olympics Nationale Spelen. De andere sportkampioenen waren Evert Hulleman (biljarten), Gert Linthorst (motorsport), HTC Hessum jeugd grote en kleine maat (hippische sport), Daphne van den Berg, Gwendolyn Krieger, Louise van Nes, Louise van den Berg, Mel van der Kamp, Wesley de Boer (allen hippische sport), Dalvo dames 1 (volleybal), Ruben Slot (triathlon), Noah Dijkman (turnen), SV Dalfsen heren 1 (voetbal) en SV Dalfsen dames 1 (zaalvoetbal). Een bijzondere vermelding was er voor de majorette- en twirlingjeugd van muziekvereniging Excelsior, die zich plaatste voor het NK.

Foto's: Marcel van Saltbommel)

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency