Rietdekker traint brandweermensen op riettrekken

NIEUWLEUSEN - Rietdekker Gerjan Veijer die samen met zijn zwager, Herman Pot, het rietdekkersbedrijf Pot runt heeft afgelopen week training gegeven aan de brandweerlieden van de post Nieuwleusen.

Naast dat ze het vak van rietdekker uitoefenen zijn beide ook brandweerman. De brandweer komt regelmatig een rietenkapbrand tegen, vaak veroorzaakt door een schoorsteenbrand. Het is de kunst om zo snel mogelijk te handelen en het riet rondom de brand los te trekken zodat de brand zich niet kan uitbreiden in de kap. Alleen water op het dak spuiten heeft weinig effect omdat het dak ook bestand is tegen regenval.

Het maken van een spoor in de rietenkap moet snel gebeuren en daarop werden de brandweerlieden getraind. De brandweer kon beschikken over een prachtige oefenlocatie waarbij de rietenkap gebruikt kon worden voor de oefening. 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency