- Algemeen
- 11 april 2018
- Door Redactie
Reisverslag Stichting Vrienden Oost-Europa naar Roemenië
DALFSEN - Van 8 tot en met 18 april reist een viertal medewerkers van de Stichting Vrienden Oost Europa naar Roemenië. Gedurende een reis die alleen al in het land zelf zo’n duizend kilometer omvat, leveren ze hulpgoederen af op verschillende reisdoelen. De Dalfser fotograaf Johan Bokma reist met hen mee en brengt rechtstreeks verslag uit.
De Stichting Vrienden Oost Europa is in Dalfsen vooral bekend vanwege de jaarlijkse oliebollenactie, waarmee geld wordt ingezameld om de hulptyransporten mogelijk te maken. Ap en Hans zijn van de stichting en Fons is een Tukker die ieder jaar als vrijwilliger komt helpen. De stichting Vrienden Oosteuropa is in 2002 officieel opgericht door een stel vrienden die al vanaf 1990 naar Roemenië gingen om hulp te geven. Hans gaat al 28 jaar en Ap 27 jaar naar Roemenië voor dat doel. Verder zijn er nog twee vrienden.
Eerste dag: via Hannover reist de groep naar de eindbestemming Mosonmagyarovar, waar Andries en Age Horvat ons verwachten.
Na een hartelijk ontvangst met koffie en gebak was het tijd om te gaan eten. Dit was rond 19.00 uur. En nu 23.00 uur gaan we lekker slapen, morgen om 7.00 uur gaat de wekker weer voor een nieuwe dag met een nieuw verslag.
Tweede dag: De reis ging vandaag naar Baie Mare. De reis gaat via Budapest, de grensplaats Satu Mare naar Baie Mare en van hieruit gaat de rondreis door Roemenië beginnen langs diverse projecten en personen die de oren en ogen van de stichting zijn.
Tegen 16.30 uur kwamen we aan op de plaats van bestemming, na ontvangst inchecken in het hotel en naar de familie Ilut gegaan die vlak bij het hotel woont, waar ons een warm welkom stond te wachten.
Met deze familie hebben een nieuwe orthodoxe kerk bezocht, wat een hele ervaring was. Het was voor deze mensen Tweede Paasdag en er was een dienst. Deze kerken zijn prachtig geschilderde iconen en voorzien van mozaïeken. We zijn ook al begonnen om de tuinzaden uit te delen die ons door een sponsor ter beschikking wordt gesteld.
Derde dag: de eerste dag dat wij naar een van de projecten gaan. We reizen naar Ileanda, waar medische hulp aan zieke zigeunerkinderen wordt gegeven in de vorm van het betalen voor operaties en medicijnen. Dit is nog altijd nodig.
Ze hebben daar recht op geneeskundige hulp van de regering, maar dokters vragen nog steeds extra bijdragen voor de hulp en voor de medicijnen. Als je geen geld hebt, sta je achteraan en moet je lang wachten. De arme mensen worden dan ook vaak doorverwezen naar een apotheek voor de medicijnen en dan moeten ze die zelf betalen als er geld is.
Deze kinderen gaan ook naar een schooltje in het zigeunerdorp, waar hen hygiëne wordt bijgebracht, zoals handen wassen voor het eten, haar borstelen, zichzelf wassen en onder de douche. In het schooltje wordt ook de kleding gewassen, tevens krijgen de kinderen eten. Dit zijn allemaal zaken die ze vanuit huis niet mee krijgen. Dit schooltje wordt door een oudere zigeunervrouw geleid met hulp van een contact persoon, deze lerares wordt ook door de stichting ondersteund.
Dan volgt het bezoek aan de zigeuners. De stichting gaat vier zieke kinderen ondersteunen: Rad Andrew Mezen een jongen van 6 jaar met epilepsie, Alex Maldarean een spastische jongen van 5 jaar die medicijnen moet hebben om dit te onderdrukken, verder een jongetje met een gebroken arm die volgende week geopereerd moet worden en een meisje Maria van 4 jaar met Downsyndroom, die een hartoperatie moet ondergaan.

Delen: