Foto: De Trefkoele+ in Dalfsen.

Raad Dalfsen vindt investering 4 ton in Trefkoele+ erg hoog

DALFSEN - De raad heeft grote twijfels of er 400.000 euro uitgetrokken moet worden voor een verbouwing van kulturhus Trefkoele+ in Dalfsen. Dat bleek dinsdagavond tijdens de vergadering van de raadscommissie, waar investeringen in De Trefkoele+ meer dan anderhalf uur lang onderwerp van gesprek waren.

Een kulturhus is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Momenteel belemmert de huidige inrichting van Trefkoele+ dit op een aantal punten, zo bleek na een evaluatieonderzoek van ICSadviseurs. Daar zijn aanpassingen voor nodig met betrekking tot de huisvesting van de diverse partners. De Trefkoele+ is in 2014 ingericht volgens de toen meest optimale indeling. Inmiddels zijn de inzichten op een aantal vlakken veranderd.

Huisvestingscultuur

Wethouder Jan Uitslag gaf aan dat de vraag eigenlijk ontstond na de oplevering van kulturhus De Spil in Nieuwleusen. Daar is een andere huisvestingscultuur en de bibliotheek en Saam Welzijn bijvoorbeeld werken in beide kulturhusen. Er wachten de gemeente grote uitgaven in het sociaal domein en jeugdzorg. De wethouder wil nu graag investeren in preventie, dat geeft nu extra kosten maar voorkomt in de toekomst verdere stijging. Volgens hem zien de partners van de Trefkoele+ kansen, die ze nu nog niet kunnen pakken. “De samenwerking is al begonnen bij de Infopunten, die de partners samen bemensen. Dat geeft een goede dynamiek,” aldus de wethouder. “De partijen vragen er zelf om.” In het nieuwe plan gaan kantoren naar de bovenverdieping en beneden gaat het dan bruisen van de activiteiten, aldus Uitslag. “Het is een eenmalige investering, een kans om het nu in één keer goed te doen, dat zou het college graag zien.”

Hoog bedrag

“Mijn eerste reactie is: moet er nu alweer zoveel geld naar De Trefkoele+” zei Inge Haarman van Gemeentebelangen, “waar is die vier ton op gebaseerd? Kan het niet worden uitgesteld tot na corona en is er dan nog behoefte aan al die werkplekken?” Leander Broere van de PvdA: “De evaluatie dateert uit 2019, nu al weer een verbouwing. Welk probleem lossen we op? En ligt het aan het gebouw dat de samenwerking niet zo goed verloopt?” De Trefkoele+ is een goed gebouw en De Spil misschien een perfect gebouw. Aanpassingen zijn nodig, maar dat kan eventueel in fasen. Een bezuiniging van 15 procent voor Saam Welzijn en de bibliotheek, maar wel vier ton uitgeven voor een gebouw, dat ziet de partij niet zitten. De PvdA gaat tegen het plan stemmen.

32 organisaties

Ben Schrijver van D66 meldt dat zijn partij het grotendeels eens is met het plan, het lijkt hen een goede investering. Het gaat om 32 organisaties, dus zo’n 12.000 euro per organisatie. “Laten we de voorgenomen aanpassingen in één keer goed doen.” De overige partijen nemen het plan eerst nog weer mee naar de fractie. Bert Ruitenberg: “Het CDA heeft een goed gevoel bij ‘de huiskamer van Dalfsen’.” Maar dat zeven jaar na de oplevering al zo’n grote verbouwing nodig is.. Liever eerst de effecten van corona afwachten. Hij ziet wel wat in zelfredzaamheid van de partijen, samen de handen uit de mouwen steken. “Dat creëert betrokkenheid en verantwoordelijkheid.”

Het voorstel komt als bespreekstuk terug in de raadsvergadering van maandag 26 april.

 

 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency