Foto: ds. Hans Schipper met buikspreekpop Lotje.

Protestantse Gemeente Dalfsen zwaait ‘Vechtdaldominee’ uit

DALFSEN - Sinds 1 januari is ds. Hans Schipper (66) uit Dalfsen met emeritaat. De predikant startte 35 jaar geleden met zijn ambt in het Brabantse Andel, maar reeg daarna Vechtdaldorpen en -stadjes aaneen: Schipper stond in Bruchterveld, Hardenberg, Ommen en nu dus al weer tien jaar in Dalfsen.

Het is klaar, de ‘sores’ zijn weg. “Normaal heb ik altijd zo’n 50, 60 namen in mijn hoofd, mensen waar ik aandacht aan wil schenken,” zegt Schipper, “maar dat vakje mag nu leeg. Het voelt echt raar dat ik nu dominee ‘in ruste’ ben.”

Verandering

De dominee heeft het ambt in 35 jaar wel zien veranderen: toen hij begon, trof hij overzichtelijke, hechte gemeenschappen aan. “Je bent er niet alleen voor jezelf, was de gedachte. Door de jaren heen heb ik het individualisme zien groeien, het ‘wij-gevoel’ is vervaagd door polarisatie en verschillen in geloofsbeleving. Mensen zeggen soms: ‘de kerk kijkt niet naar mij om’, maar ze zijn zelf natuurlijk óók de kerk.” Bezoekwerk, pastoraat was echt zijn ding, maar Schipper vond het ook heel fijn om gespreksgroepen te leiden, zoals bijvoorbeeld over Bonhoeffer of Chagall. Je ziet en spreekt elkaar bij activiteiten en dat geeft een gemeenschapsgevoel, is de ervaring van de predikant: “elkaar kennen en gekend worden.”

Sabbatical

De emeritus predikant is van plan eerst een jaar een ‘sabbatical’ te nemen, voordat hij weer zaken oppakt. Maar tegelijkertijd noemt Schipper al een heleboel dingen die hij blijft doen of gaat doen.. Zo blijft hij lid van de Roemeniëwerkgroep – de groep die contacten onderhoudt en hulp biedt in Transsylvanië in Roemenië. De reizen er naartoe heeft hij steeds als heel bijzonder ervaren: “je leert veel van deze mensen, ze maken zich veel minder zorgen over dingen waar wij ons druk over maken en delen hun tevredenheid met ons. Heel leerzaam en fijn om te ervaren.”

Groene kerk

Hans blijft ook lid van de Groene kerk, een werkgroep die de kerkgemeenschap wil aanzetten tot duurzaamheid, door acties op te pakken en bewustwording te creëren. En een moestuin De Groene Hof beheert bij de Natuurboerderij in Dalfsen. Daar kan Schipper naar hartenlust verder gaan met zaaien, maaien, knippen, snoeien en rooien. Het starten met de Groene kerk en wat daar uit voortgekomen is, is voor Schipper een van de hoogtepunten van zijn tijd in Dalfsen. Bijvoorbeeld de maaltijden die worden gekookt met groente uit de moestuin en waarbij iedereen aan kan schuiven om mee te helpen of mee te eten. Dat geeft een gevoel van saamhorigheid, een woord dat steeds terugkomt bij Schipper.

RTV Vechtdal

Stichting RTV Vechtdal heeft hem al gevraagd om deel te nemen aan het Programmabeleidsbepalend Orgaan (PBO), dat de verschillende stromingen in de lokale bevolking vertegenwoordigt. Het PBO telt jaarlijks het programmabeleid van RTV Vechtdal vast en Hans gaat daarbij het religieuze deel in de gaten houden.
Verder zal Schipper ook nog wel de nodige preekgestoelten in de omgeving bestijgen: “Ik mag graag preken en nu heb ik ook rustig de tijd om een preek te maken. Er zit geen druk meer op dat het klaar moet.” En Hans gaat ook schrijven: een soort dagboekje voor mensen met een beperking. In eenvoudige taal, maar niet kinderachtig. En hij blijft nog wel een lijntje houden met de Baalderborggroep, waar hij al jaren vrijwilligerswerk doet.
Hans’ vrouw Siebrig werkt dit jaar nog door als kinderverpleegkundige in Hardenberg.

Afscheidsdienst

De Protestantse Gemeente biedt ds. Hans Schipper vrijdag een feestelijke afscheidsavond aan. De officiële afscheidsdienst – waarbij iedereen welkom is - vindt plaats op zondag 15 januari om 14.30 uur in de Grote Kerk van Dalfsen.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency