Foto: vlnr. Magriet Zandink met opvolgers Alet Lenderink en Elsbeth Lenderink.

Ouderenadviseur Magriet Zandink neemt afscheid van Saam Welzijn

DALFSEN - Ouderenadviseur Magriet Zandink van Saam Welzijn gaat met (pre)pensioen, na een werkzaam leven van 50 jaar.

Lezing Cees Harmsen

Het afscheid van Magriet Zandink vindt plaats op donderdag 18 april om 15.00 uur, in theater De Stoomfabriek. Auteur Cees Harmsen geeft een interactieve lezing over zijn boek ‘Het Pensioenkasteel, een rondgang door de twaalf kamers van een veelbelovend pensioen.’ Naast vrijwilligers en relaties, zijn ook andere belangstellenden van harte welkom bij deze lezing, wel even aanmelden bij e-mailadres: [email protected] of tel. 0529 793 013.

Vele ontwikkelingen

Sinds 1991 werkt Magriet al bij (voorlopers van) Saam Welzijn en ze heeft vele ontwikkelingen meegemaakt. “Dat was altijd in samenwerking met andere organisaties, zoals de gemeente, Carinova, zorginstellingen, horeca, kerken en opleidingen, zoals Windesheim en Viaa. Steeds met als doel verbinding en het welbevinden van oudere inwoners,” zegt Magriet. Toen zij begon, werkten er drie parttime medewerkers, inmiddels zijn dat er dertig. “Ik kijk met plezier en dankbaarheid terug,” aldus de ouderenadviseur, “en ben blij dat ik een radertje was in dit geheel.” Ze heeft meegeholpen aan de Wijkondersteuning: het organiseren van passende activiteiten voor ouderen in Hessum, Oudleusen, Ankum en Hoonhorst. Er werden symposia georganiseerd over positief ouder worden, de uitgave van het krantje Weetje weetje en een glossy en er kwam een Consultatiecentrum voor ouderen.

500 bezoekers

In Nieuwleusen was er in 2006 nog bijna niks op ouderengebied, het begon met twee dagdelen soos in De Olmen. Nu zijn er alle dagen activiteiten en is er zelfs ruimtegebrek! Er komen ongeveer 500 mensen per week naar De Olmen. Onder andere naar de dagbesteding zonder indicatie, waar grote behoefte aan was. Heel blij is Magriet ook met de Beweegtuin, die achter De Olmen is gerealiseerd. Meer Bewegen voor Ouderen (MBVO) startte destijds met twee groepen, nu zijn het er vijfentwintig. “Er is in die jaren veel tot stand gekomen en dat is mede te danken aan de vele, vele vrijwilligers, ruim 500, die allemaal meehelpen. Dat is ons kapitaal, zonder hen was er geen ouderenwerk,” aldus de ouderenadviseur.

Innovatief werken

Ze heeft ook vele ontwikkelingen meegemaakt op het gebied van innovatief werken. Het begon ooit met een internetcafé en inmiddels hebben meer dan 1.000 senioren een cursus basiskennis van de computer gevolgd. In alle kernen werden cursussen georganiseerd. Zo leerden mensen e-mailen, telebankieren, omgaan met hun telefoon (GSM werd als ezelsbruggetje Geen Snoer Meer genoemd). Alles met het doel om te anticiperen op de toekomst, zorgen dat mensen mee kunnen blijven doen. Later is dit overgegaan in het digitale spreekuur. Midden jaren ’90 werd de eerste bijeenkomst over mantelzorg georganiseerd. Inmiddels zijn daarvoor werkgroepen Mantelzorg opgericht en houden drie medewerkers van Saam Welzijn zich bezig met het mantelzorgbeleid. De Kunstbus, waarmee mensen naar het theater konden, is getransformeerd tot het Cultureel café. Het seniorenpopkoor Just for Fun begon klein vanuit Saam Welzijn, inmiddels is er een wachtlijst.. Er werd een Klussendienst opgericht en er werden podcasts opgenomen met het thema Positief ouder worden.

Opvolgers

Saam Welzijn gaat door en Magriet stelt haar opvolgers voor: welzijnswerkers volwassenen Alet Lenderink (specialisatie mantelzorg(ers), en Elsbeth Lenderink. “Wij nemen het stokje over van Magriet. Wie goede ideeën heeft: kom gerust naar ons toe en wij bekijken wat mogelijk is. Wij gaan verder op de lijn die Magriet heeft uitgezet, al geven we er natuurlijk wel onze eigen draai aan.” Elsbeth is te bereiken op tel. 06-2195 8065 en Alet op tel. 06-1921 8070. Op de vraag wat Magriet haar opvolgers als tip mee wil geven, zegt ze: “Studiedagen bezoeken,  uitwisselingen en vakliteratuur bijhouden, en het belang zien van domotica (uitleendienst).”
Zelf kijkt ze terug op vele waardevolle gesprekken met ouderen als ouderenadviseur en heeft heel veel levenswijsheid gehoord.
Saam Welzijn, Koningin Julianalaan 10, Nieuwleusen, tel. 0529 793 013, website www.saamwelzijn.nl

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency