Foto: Vechtdalcamping Het Tolhuis is opvanglocatie voor Oekraïeners.

Opvang Oekraïeners in Dalfsen kost miljoenen

DALFSEN - De gemeentelijke opvanglocatie voor Oekraïners op Vechtdalcamping Het Tolhuis kost de gemeente Dalfsen ruim twee miljoen euro. Deze kosten neemt het Rijk uiteindelijk voor haar rekening. Dit geldt ook voor de 575.000 euro die de gemeente voor 2022 raamt voor het uitkeren van leefgeld aan de ongeveer 180 vluchtelingen die bij particulieren zijn ondergebracht.

Op Het Tolhuis waren eind maart bij de start 32 opvangplaatsen beschikbaar. Dit aantal is inmiddels uitgebreid naar 78. De huisvestingskosten bedragen 685.000 euro en voor personele kosten is 490.000 geraamd. Voor beveiliging is 250.000 euro uitgetrokken, voor leefgeld 155.000 euro, voor overige kosten 30.000 euro en voor onvoorziene uitgaven 440.000 euro.

Huurovereenkomst loop af

De huurovereenkomst met de eigenaar van Het Tolhuis loopt eind september af. Nu is nog niet duidelijk hoe het vervolg eruit ziet. Als het contract wordt verlengd moet volgens de gemeente rekening worden gehouden met hogere kosten voor met name het energieverbruik. Ook constateert de gemeente dat de personele bezetting onder druk staat. Tot nu toe zijn de dagcoördinatoren vrijwilligers maar als het langer duurt is het niet te voorkomen om met betaalde krachten te werken.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency