Foto: de Vecht tussen Ommen en Oudleusen.

Opruimactie langs rivier de Vecht

VECHTDAL - Gezocht: sport- en cultuurverenigingen voor opruimacties langs de Vecht. De gemeenten Hardenberg, Ommen, Dalfsen, Zwolle en Zwartewaterland willen samen met bewoners de strijd aangaan tegen plastic afval op de oevers van rivier de Vecht.

De gemeenten zoeken daarom sport- en cultuurverenigingen die op zaterdagochtend 7 november afval langs de Vecht willen opruimen. In elke gemeente is er plek voor vijf verenigingen, zij krijgen allen een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen om schoon te maken. In ruil voor hun inzet ontvangen de verenigingen een bijdrage voor hun clubkas. Verenigingen kunnen zich t/m 26 oktober aanmelden via https://www.schonerivieren.org/opruimactie-langs-de-vecht-voor-verenigingen/

Vechtjutters

Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de Vecht maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het zeeleven aan. Daarom sluiten gemeenten Hardenberg, Ommen, Dalfsen, Zwolle en Zwartewaterland zich aan bij Schone Rivieren: in Nederland maken verenigingen de oevers van de Vecht schoon. De opruimacties worden mogelijk gemaakt door provincie Overijssel.

Foto: samen de rommel opruimen tegen kleine vergoeding.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Opruimen en onderzoeken

De opruimacties langs de Vecht zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: plasticvrije rivieren in 2030. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. In het voorjaar van 2021 gaan de eerste ‘citizen scientists’ onderzoek uitvoeren naar het afval langs de Vecht. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency