Foto: Jolande van Schelt in haar tuin.

Open tuinenweekend van Groei & Bloei

DALFSEN - Het open tuinenweekend van Groei & Bloei wordt dit jaar voor de 22e keer georganiseerd van vandaag (vrijdag) tot en met zondag 16 juni. Tussen 10.00 en 17.00 uur kunnen belangstellenden een kijkje komen nemen in de opengestelde tuinen in onder andere Dalfsen (6), Witharen, Lemelerveld (3), Vilsteren, Vinkenbuurt, Ommen (4) en omstreken.

Routeboekje

Er is een routeboekje samengesteld met een korte beschrijving en foto van alle 20 deelnemende tuinen en wanneer ze open zijn. Niet alle tuinen doen namelijk alle drie dagen mee. Het boekje kost vijf euro en is tevens het toegangsbewijs voor twee personen voor alle tuinen. Het is o.a. verkrijgbaar bij The Read Shop en bij Primera in Dalfsen.

Tuin Rosengaerdeweg

DALFSEN – “Wilde planten zijn mijn favorieten,” zegt Jolande van Schelt (85). “En verder moet je je als tuinier aanpassen aan de grond.” Tijdens het open tuinenweekend van Groei & Bloei kunnen belangstellenden komen kijken naar haar tuin en ervan genieten.

Jolande en haar man zijn geboren en getogen Amsterdammers, maar sinds 1969 hebben ze hun zomerhuisje aan de Rosengaardeweg in Dalfsen. “De tuin stond destijds vol gulden roede,” zegt Jolande, “maar inmiddels is het stuk arme weidegrond veranderd in een paradijs voor vogels en insecten.” Door de jaren heen zijn er vele bomen en planten aangeplant in de tuin en vijf jaar geleden vestigden het echtpaar zich permanent in Dalfsen. Inmiddels is man van Jolande overleden. Zij werkt nog bijna iedere dag in de tuin en laat de natuur voor een groot deel zijn gang gaan. Zo zijn er diverse mooie planten aan komen waaien. Het is een beschutte plek tussen de bomen geworden en de wind droogt de grond nauwelijks uit, zelfs niet tijdens de warme zomer vorig jaar. De tuin heeft nog enkele herinneringen aan Amsterdam, zoals de trap van IJsselsteentjes, afkomstig uit de Amsteltuin van Mien Ruys.

Gevarieerde tuinen

De 20 opengestelde tuinen zijn dit jaar weer zeer gevarieerd. Zo kunnen de bezoekers ideeën opdoen in grote en kleine tuinen van echte liefhebbers, van ‘postzegel’ tot landgoed. Bijvoorbeeld boerderijtuinen, landgoedtuinen, bostuinen en vijvertuinen.
Het opentuinenweekend van Groei & Bloei wordt landelijk georganiseerd en ook in de Vechtdalregio willen bevlogen tuinbezitters hun passie delen en de bezoekers laten genieten van al het moois in hun tuin.

 

**********
(1 koloms kadertje bij de tekst)


 

(foto) Jolande van Schelt aan de Rosengaardeweg in Dalfsen stelt haar tuin open tijdens het open tuinenweekend van Groei & Bloei.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency