Foto: Jan Bredewold geeft onderweg wat informatie aan de wandelaars.

Op pad met ‘Jan de wandelman’ van Green Shoes

DALFSEN - Bijna elk weekend kunnen wandelliefhebbers op pad met Greenshoes. De wandelvereniging organiseert meestal iedere zaterdag en zondag een wandeling, zowel in de gemeente Dalfsen als elders.

Vrijdagmiddag ging ‘Jan de wandelman’, oftewel Harm Jan Bredewold ook met een stuk of veertien wandelaars op pad. Ze zaten al keurig te wachten op het terras bij ’t Oude Station in Dalfsen. Dit was geen doorsnee wandeling, maar een thematocht van tien kilometer waar Jan onderweg vertelde over alles wat er groeit en bloeit. Over gallen bijvoorbeeld (soms wel 300 in een boom), de Sint Jansknop, grassen, over de vuilboom en nog veel meer.

De kers op de wandeltaart was het bezoek aan tuin van landgoed Den Aalshorst. De vrij toegankelijke Engelse tuin en een blik op de voortuin, maar ook de privé-tuinen achter de hagen die normaal niet toegankelijk zijn.

Oprichting Green Shoes

Een jaar of negen geleden stond Bredewold aan de wieg van de oprichting van de wandelvereniging. Waar zijn wandelpassie vandaan komt? Eerst woonde hij buitenaf, aan de Engelandweg. Nadat Jan en zijn vrouw naar het dorp waren verhuisd, miste hij de natuur. Dus werd hij vrijwilliger bij Natuurboerderij Lindehoeve en hielp bij het oprichten van Green bikes. Bredewold begeleidde met nog een aantal andere gidsen fietstochten in de omgeving. Daar kwam later Green Shoes, de wandelvereniging, uit voort. Al wel twintig jaar begeleidt ‘de wandelman’ wandeltochten, ook voor een landelijke wandelsite. Hij dacht: “dat moet in Dalfsen ook kunnen” en met drie anderen tilde Jan het initiatief van de grond. De Midwinterhoorntocht die er uit is ontstaan, is een van de bekendste wandelingen van de vereniging. Afgelopen jaar zorgden 60 vrijwilligers ervoor dat zo’n 3.000 wandelaars een mooie dag hadden.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Leden uit diverse plaatsen

Green Shoes heeft tussen de 100 en 120 leden, waarvan er zo’n 30 á 40 regelmatig meelopen. Ze komen uit de gemeente Dalfsen, maar ook verder weg. Zoals uit Hardenberg en Dedemsvaart, maar ook uit bijvoorbeeld Emmeloord, Lelystad en Rotterdam. De wandeltochten zitten meestal snel vol. “Eens zette ik rond middernacht wat wandelingen op de site,” zegt Jan, “en even later stroomden al aanmeldingen binnen. Het wandelen met een groep voorziet dus duidelijk in behoefte. “Als er meer gidsen zouden zijn, konden we ook meer wandelingen organiseren.” Dus mensen die ook wel eens met een groep op pad willen, kunnen zich opgeven. “We kunnen sowieso mensen gebruiken die hand-en-spandiensten willen verlenen,” zegt bestuurslid Trijn Laarman, die vrijdagmiddag ook meeloopt. “Nieuwe bestuursleden zijn ook welkom. Al nemen mensen maar enkele taakjes op zich. Dat is al heel prettig.”

Groepen snel vol

“Ik voelde me al heel snel in de groep opgenomen,” zegt Truus Roos in Dedemsvaart die sinds een tijdje lid is. “Alleen wandelen vind ik niet zo fijn, met een groep is veel gezelliger. Maar de groepen zitten soms al snel vol, je moet er snel bij zijn.” In het eerste weekend van de maand staan de wandelingen online voor de volgende maand, voor de leden. Voor wandelingen die niet vol zitten, kunnen niet-leden zich veertien dagen van te voren nog opgeven.

Zondag werd er nog een thematocht gelopen, deze ging speciaal over bomen, met uitleg over de Keltische boomkalender. Deze wandeling eindigde onder een notenboom in het dorp.
Op de website www.greenshoes.nl staat meer informatie.


 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency