Foto: de lancering van de website, door Hanna Hamberg en wethouder Jan Uitslag.

Onthulling nieuwe website ‘Minder Geldzorgen’ in Dalfsen

DALFSEN - De website ‘Minder Geldzorgen’ werd vrijdagmorgen gelanceerd in kulturhus Trefkoele+ in Dalfsen. Hanna Hamberg uit Oudleusen, maker van de website, verrichtte de opening samen met wethouder Jan Uitslag, in aanwezigheid van directeur Wout Noorman van Saam Welzijn.

Het platform is een pilot in samenwerking met Saam Welzijn, om mensen met geldzorgen die ‘armhankelijk’ zijn in de gemeente Dalfsen, te bereiken en te helpen. Hopelijk houden deze mensen hierdoor meer ruimte over in het dealen met hun geldzorgen. Het platform wil een plek zijn zonder oordeel, waar je er mag zijn met je financiële zorgen.

Overzicht regelingen

Op de website krijgen inwoners snel een overzicht in welke regelingen er zijn, voor welke doelroep, zowel op lokaal niveau als landelijke regelingen. Voor de officiële opening had Hanna een rode knop bij zich: een knooppunt dat voor verbinding zorgt in een net. De organisaties op de website vormen samen een vangnet, om mensen te ondersteunen. De opening van de website was nadrukkelijk geen feestje met ballonnen, want het is verdrietig genoeg dat een dergelijk initiatief in deze tijd steeds meer nodig is.

Ervaringsdeskundige

Hanna is ervaringsdeskundige op het thema kinderen en geldzorgen. Vijf jaar geleden liep het gezin bij de Voedselbank. Ze merkte samen met haar man – beiden zzp’ers - dat het een behoorlijke ingewikkelde klus is om zicht te krijgen op snelle en vooral praktische hulp, als je financiële problemen hebt. Door de financiële stress is het sowieso al lastiger om alles te vinden en zaken op een rijtje te kunnen zetten. “Hulp vragen is gewoon heel lastig, je denkt toch dat het je eigen schuld is, omdat je er zelf voor hebt gekozen om te werken als zzp’er,” zegt Hanna. “Het is ook heel eenzaam, je wordt steeds meer geïsoleerd, ook omdat je aan dingen niet meer mee kunt doen omdat ze geld kosten. Maar voor je kinderen wil je niet dat ze in armoede opgroeien en dat zorgt er uiteindelijk toch voor dat je toch hulp zoekt.”

Foto onder: de website Minder Geldzorgen. Tekst gaat verder onder de foto.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Sinterklaas

Ze schetst het voorbeeld dat ze geen geld had voor schoencadeautjes met Sinterklaas en kinderen daar wel over praten in het kringgesprek op school. Hanna kwam daar achteraf over in gesprek met de directeur van school. Die vond dat een concreet onderwerp, waar school iets aan kon doen. Vanaf toen werd ergens een mand neergezet met kleine cadeautjes, waar iedereen die dat nodig had, wat uit kon halen. Inmiddels is het een gebruik geworden rond Sinterklaas dat ouders er cadeautjes instoppen als ze wat kunnen missen, of er iets uit halen als ze het kunnen gebruiken.

Platform Minder Geldzorgen

Platform Minder Geldzorgen wil hulp bieden, overzicht creëren en gemakkelijk doorverwijzen. Het is een soort ‘sociale kaart’ met adressen en instanties, zoals de Voedselbank, Schuldhulpmaatje, diaconieën, Kledingbank, Humanitas en nog veel meer instanties. De organisaties zijn in ieder geval enthousiast dat er nu een gezamenlijke, overzichtelijke website is. Deze bevat ook een blog, ervaringsverhalen, gratis tips en uitjes. En er is een Facebook-pagina en Instagram-pagina verbonden aan de website.

Saam Welzijn

Bij het samenstellen heeft Hanna hulp gehad van Judith van Saam Welzijn en van stagiaire Femke, maar vooral ook door de gesprekken met de organisaties die wat doen aan armoede. Zij hielpen samen mee om het overzicht zo compleet mogelijk te krijgen. Hanna probeert nu de website zo up-to-date mogelijk te houden. Nu doet ze dat nog alleen, maar hoopt dat inwoners gaan meedenken en -helpen door acties door te geven en natuurlijk ook door input te krijgen van de doelgroep. Het gaat om hulp geven én krijgen, in geld of in tijd. De kracht van mensen met geldzorgen is dat ze creatief zijn en voorlopers in het duurzaam omgaan met grondstoffen.

Gezamenlijk project

Wethouder Jan Uitslag was erg onder de indruk van de website, die wat hem betreft geheel aansluit op de aandachtsgebieden zelfregulering en bestaanszekerheid van de gemeente. Hij hoopt dat het een project wordt van de inwoners samen. Bezoek de website www.mindergeldzorgen.nl

Gedicht

Hanna schreef het volgende gedicht:

 

Voor jou

Het is niet jou schuld

als het leven jou harder raakt

als een ander

 

Ook niet als je merkt

dat je door stress en zorgen

langzaam verandert

 

Je bent een mens

een mens

als ieder ander

 

Jij mag ontvangen

ook jij kunt geven

je bent het waard

om voluit te leven.

 

Hanna Hamberg, april 2023

 

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency