Foto: ook deze fleurige bloembakken hangen er dankzij de ondernemers in Nieuwleusen. Archieffoto: Marcel van Saltbommel.

Ondernemers Nieuwleusen: wees loyaal, koop lokaal

NIEUWLEUSEN - Veel plaatselijke ondernemers maken op dit moment zware tijden door. De supermarkten draaien wel door, behaalden na de eerste maatregelen zelfs een kerstomzet. Maar bij kleding en non-foodzaken is het een heel stuk slechter gesteld, net als bij de horeca die nu al een aantal weken verplicht dicht zit vanwege de coronacrisis.

De winkeliers die wel open zijn, werken allemaal volgens de richtlijnen van het RIVM. Zoals anderhalve meter afstand houden, regelmatig ontsmetten, handen wassen en dergelijke, dus iedereen kan veilig winkelen. Bij sommige winkels kun je zelfs op afspraak terecht, zodat je alleen in de winkel bent, ‘private shopping’. Wie toch liever thuis wil blijven: veel winkels bezorgen wel en eten kun je vaak ook afhalen. Sommige bedrijven maken ook gebruik van videobellen. Neem contact op met de desbetreffende winkel of ondernemer en vraag naar de mogelijkheden.
Het is van groot belang om loyaal de zijn aan de lokale ondernemers en hen te steunen. Zo kunnen zij op hun beurt weer voor een leefbaar dorp zorgen met al hun activiteiten, zoals het sponsoren van sportverenigingen, de Sinterklaasintocht, Kerstmarkt, Europese week en dergelijke.

Lubertus Talen

Interview met Lubertus Talen van Bos Bedden

Merk je dat de omzet veel minder is dan bijvoorbeeld vorig jaar rond deze tijd?

"Deze coronatijd raakt ons zeker helaas. Het is rustiger in de winkel. Daarentegen zien we wel dat klanten die nu komen juist meer tijd heeft om een nieuw bed/ boxspring aan te schaffen. Juist nu wanneer men meer tijd heeft. Het opbouwen en behouden van een goed weerstand belangrijk is. Maar ook omdat ondanks de RIVM maatregelen juist heel goed nu ervaren, beleeft en geadviseerd kan worden in ons ruim opgestelde showroom van 3000m2. Iets om je zeker niet te weerhouden om langs te komen!"

Wat nemen jullie aan speciale maatregelen in de winkel, naast de normale RIVM-voorschriften?

"Wat de RIVM opgedragen heeft, hebben wij direct toegepast in de winkel. Wij vinden immers de gezondheid van onze klanten maar ook van onze collega’s enorm belangrijk. Daarnaast hebben wij extra maatregelen getroffen. Zo kan de klant bij binnenkomst een schone (persoonlijke) kussensloop pakken. Hierdoor kan iedereen hygiënisch proef liggen. Daarnaast wordt ieder matras (extra) hygiënisch gereinigd. Proef liggen, beleven en ervaren kan bij ons heel goed. Dit komt door de zeer grote showroom van 3000m2. De 1.5 meter afstand houden van elkaar kan hier dan ook bijzonder goed toegepast worden."

Hebben jullie nog speciale aanbiedingen om klanten te trekken?

"Ons verkoop team bestaat uit adviseurs die hier al langdurig werken. Dit is niet voor niets. De no nonsens mentaliteit, fijne samenwerking en goede sfeer zorgt ervoor dat wij onze klanten met juiste (vak)kennis de klant optimaal kunnen adviseren. Hiermee onderscheiden wij ons echt van de rest, dit doen wij extra. Natuurlijk willen wij graag een mooi en goed bed verkopen. Maar dit gaat niet zonder goed en persoonlijk advies. Dat kan bij ons heel goed als onafhankelijke adviseur. Wij laten de klant dan ook geheel vrij om haar eigen keuze te maken op basis van ons geboden advies hopen wij altijd. Dit advies vinden wij het belangrijkst waarop wij uiteraard alles aanbieden met de juiste prijs en kwaliteit verhouding. Zo bezorgen en monteren onze eigen vakkundige monteurs de bestelling gratis in ons ruim verzorgingsgebied."

Wat zou je tegen de inwoners willen zeggen?

"Men is druk bezig met het extra innemen van extra vitamines. Zoals vitamine C zou in eerste instantie een extra toegevoegde waarde hebben om zo extra goed weerstand op te bouwen tegen onder anderen het coronavirus. Maar wat wij opmerken, is dat de basis al begint bij een goede nachtrust. Dit is één van de belangrijkste eigenschappen voor het opbouwen, maar ook het behouden van een goede weerstand. Daarnaast is één van de belangrijkste meubels in onze huizen het bed. We liggen hier immers het grootste gedeelte van ons leven op! Dat moet goed zijn en naar jouw lichaam zijn. Het hoeft niet duur te zijn, maar wel persoonlijk. Dit advies zouden wij graag aan iedereen willen geven. De keuze laten wij geheel vrij aan iedere klant die bij ons komt. Juist nu in deze coronatijd, is het daardoor misschien wel extra goede keuze om daar naar te oriënteren en te laten adviseren. Dat kan bij ons heel goed in combinatie met de maatregelen in onze ruim opgezette showroom van 3000m2 bijzonder goed. Zien, ervaren, beleven en adviseren kan nu juist prima."

Wat wil je verder nog kwijt?

'We hopen enorm dat iedereen in deze moeilijke tijd naar elkaar omkijkt. Naar onze ouderen en kwetsbaren onder ons die hierdoor nu veel minder bezoek krijgen. Maar ook dat we als Nieuwleusenaren en omliggende dorpen en steden trots mogen zijn op wat we hebben. Dat het allemaal niet vanzelfsprekend is. Maar ook dat de grootste beddenspeciaalzaak Bos Bedden in nota bene Nieuwleusen gevestigd is, mogen we best trots op zijn. Dit gaat allemaal niet vanzelf. Wij werken hier hard voor. Wij hopen dan ook oprecht van ieders steun hierin. Deze steun proberen wij weer door te vertalen door het sponsoren van diverse sport(clubs) en andere verenigingen. Zodat we elkaar allemaal op de been kunnen houden. Door deze vertaling hopen wij oprecht (en kunnen wij alleen doen) doordat jullie fysiek bij locale winkeliers kopen in plaats van online. Denk aan elkaar, wij doen ook ons best. Hopelijk tot ziens bij Bos Bedden Droom Bedden in Nieuwleusen. De grootste onafhankelijke slaapbeleving van Noord Nederland."

Berdien Dunnewind

Interview met Berdien Dunnewind van Berdien Bloemen & Wonen: 

Merk je dat de omzet veel minder is dan bijvoorbeeld vorig jaar rond deze tijd?

"Nee, niet minder, ik mag als beginnend ondernemer (1,5 jaar) zeker niet klagen over mijn omzet deze afgelopen weken. Wij werken met emotie-artikelen= bloemen! Voor elke gelegenheid wordt er nu een bloemetje bij iemand voor de deur gelegd om toch te laten blijken dan ze mee leven of er voor iemand zijn zonder bij iemand binnen te komen. En het laten bezorgen van de bloemen neemt flink toe."

Wat neem je aan speciale maatregelen in de winkel, naast de normale RIVM-voorschriften?

"Naast de RIVM voorschriften, hebben wij momenteel de snijbloemen achter de toonbank staan om ervoor te zorgen dat we niet met meerdere mensen tegelijk tussen de bloemen zitten te snuffelen en ik mijn werk voort kan zetten achter de toonbank. Daarnaast volgen wij strikt de maatregelen van de RIVM op met nog als huisregel dat er drie klanten tegelijk naar binnen mogen. Mijn winkel biedt wel ruimte voor meerdere, maar ik wil de klanten de ruimte geven om rustig rond te kunnen lopen en niet constant op hun hoede te hoeven zijn."

Heb je nog speciale aanbiedingen om klanten te trekken?

"Geen speciale aanbiedingen of acties, iets wat we altijd al deden maar nu via sociaal media nog meer onder de aandacht hebben gebracht, is het laten bezorgen van de bloemen en planten in en buiten Nieuwleusen. Klanten kunnen de bestelling telefonisch (0529-466 921) door geven en wij zorgen ervoor dat het volgens de RIVM-richtlijnen op de plek van bestemming komt. Het kan door middel van een Tikkie-betaalverzoek worden afgerekend."

Wat zou je tegen de inwoners willen zeggen?

"Wees voorzichtig in deze periode. Wanneer u iets nodig hebt, koop of bestel het bij de plaatselijke middenstand in het dorp. Samen met u komen wij deze periode door en zullen wij er na deze periode ook nog voor u zijn."

Wat wil  je verder nog kwijt?

"Verder wens ik iedereen het aller beste en goede gezondheid toe!"

Voorzitter OVN

Ondernemersvereniging Actief Nieuwleusen (OVN) merkt dat ondernemers ongerust zijn, zegt voorzitter Carola Mulders. Veel winkels zijn wel open, maar hebben op dit moment weinig klanten. De winkeliers die open zijn, hebben informatie in de winkel hangen wat de spelregels zijn. In de winkels wordt gepaste afstand gehouden. Deze situatie zorgt ook weer voor nieuwe initiatieven bij ondernemers. De kappers verkopen hun verzorgingssets en brengen dit aan huis. Kledingwinkels bezorgen aan huis. De supermarkten hanteren speciale openingstijden.

Op de hoogte houden

“Wij houden als OVN de ondernemers op de hoogte door de informatie waarover wij beschikken, zoveel mogelijk te delen. Op dit moment heeft de regering allerlei maatregelen afgekondigd om zoveel mogelijk ondernemers bij te staan. Aarzel niet om van deze mogelijkheden gebruik te maken,” roept ze de ondernemers op. Tegen de inwoners zou ze willen zeggen: “We hebben een heel mooi dorp met bijna alle denkbare faciliteiten. Een zeer uitgebreid winkelbestand waardoor nagenoeg alles binnen het eigen dorp te koop is. Maar ook zeer uitgebreide sportfaciliteiten. Alle ondernemers dragen bij aan de leefbaarheid van Nieuwleusen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de sponsoring van alle sportverenigingen. De inwoners wil ik vragen nu aan de ondernemers te denken. Koop bij de lokale winkeliers zodat we ook na deze crisis nog kunnen beschikken over een uitgebreid winkelbestand en uitgebreide sportfaciliteiten!”

 

 

 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency