- Cultuur
- 15 mei 2019
- Door Redactie
Nieuwleuser leerlingen verdiepen zich in WOII
NIEUWLEUSEN - De groepen 7 en 8 van alle zes basisscholen uit Nieuwleusen hebben zich afgelopen week verdiept in de Tweede Wereldoorlog. Zij namen deel aan het onderwijsproject Vijf donkere jaren, dat is gewijd aan de Tweede Wereldoorlog in Nieuwleusen en naaste omgeving.
De leerlingen fietsten eerst naar Zandspeur 20, waar Jenni Veijer-van Lente (82) hen vertelde hoe zij de bezettingsjaren heeft beleefd. Onder andere dat haar vader ondergedoken zat in de tussenzolder van zijn eigen huis en dat ze melk gingen halen bij een boer en het bij terugkeer krioelde van de Duitsers op de Ommerdijk. Aan de Meeleweg hoorden ze van Grietje Kreule-Kok (83) bij haar (groot)ouderlijke boerderij over haar moeder, die dagelijks luisterde of de bus stopte aan het kanaal in de hoop dat haar vader terug zou komen na de overgave aan de Duitsers.
Bij de wederopbouwboerderij aan het Westeinde 200 vertelde Jenni Kasper (72) dat zij werd geboren in de noodwoning naast de boerderij die op 13 april 1945, de dag van de bevrijding van Nieuwleusen, in de brand werd geschoten door de Canadezen. Vijf andere boerderijen, hun bewoners en de dieren aan het Westeinde trof hetzelfde lot.
Museum Palthehof
Bij museum Palthehof bezochten de kinderen de Oude Begraafplaats en hoorden onder andere het verhaal van Johannes Philippus Backx, burgemeester van Nieuwleusen van 1921 tot 1950. En ze wandelden door het Palthebos onder leiding van Henk Bijker (78). Hij vertelde het verhaal van de familie Palthe, de crash van de Britse bommenwerper aan De Stouwe, waar hij als jochie WOII meemaakte. Ook vertelde hij van de spion in de moddersloot, een belevenis van Klaas Krul (87) op de Viersprong tijdens de bevrijding.
Bert Langenbach van OBS De Tweemaster en Joke Bos, Museum Palthehof stelden het onderwijsproject samen.

Delen: