- Sport
- 20 maart 2019
- Door Redactie
Nieuwleusen krijgt Urban Skate Event op vrijdag 29 maart
NIEUWLEUSEN - Het voorplein van kulturhus De Spil wordt op vrijdag 29 maart het domein van een Urban Skate Event. Een middagvullend programma (van 14.00 tot ongeveer 18.00 uur) met veel elementen uit de hedendaagse jongerencultuur: demonstraties en workshops skateboarden, freerunning en graffiti.
Deze middag wordt georganiseerd door jongerenwerker Kaj Kuipers van Saam Welzijn, in samenwerking met De Spil. Niet toevallig, want de 27-jarige Meppelaar heeft een eigen organisatie, Severe Skateboarding Events, die met medewerking van vrijwilligers skateboardlessen, workshops en evenementen organiseert. In Nieuwleusen geeft hij sinds november vorig jaar elke dinsdag- en woensdagmiddag skatelessen aan jongeren, zowel in een beginnersgroep als voor gevorderden. Dat gebeurt in de voorste gymzaal van De Spil, die daar een geschikte vloer voor heeft. “Maar skaten is het leukste als je buiten bent; het is dus wel een beetje seizoensgebonden.”
Urban Skate Event
Het Urban Skate Event wordt het eerste grote evenement op dit gebied in Nieuwleusen. Op het plein voor het kulturhus wordt een zogeheten ramp opgebouwd van 8 bij 2,5 meter, waar de jongeren die de afgelopen maanden de naschoolse skateboard-activiteiten hebben gevolgd, laten zien wat ze geleerd hebben. Daarnaast verzorgt een graffiti-artiest een workshop graffiti spuiten, geeft iemand van freerunvereniging Zero een demonstratie en workshop freerunning op een uitgezet parcours en zorgt een professionele dj voor hiphopmuziek.
Olympische sport
“Skaten bestaat al heel lang, maar is de laatste jaren duidelijk in opkomst”, weet Kaj. “Het is op de komende Olympische Spelen, in 2022 in Tokio, voor het eerst een Olympische sport. Het is een leuke uitlaatklep, die je veel vrijheid geeft. Jongeren gaan er spelenderwijs meer door bewegen en komen vaker in de buitenlucht, wat allen maar gezond is. Daarnaast kan het kinderen en jongeren helpen bij hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling doordat ze zich kunnen identificeren met een rolmodel. Want skaten gaat letterlijk met vallen en opstaan, net als in het echte leven. Ik geef ook les aan kinderen met ADHD en PDD/NOS. Die kunnen hier hun energie in kwijt en leren door veel oefenen steeds een stapje verder te komen.”
Voor De Spil zijn de skateboardlessen en het komende skate-event een aanvulling op het totaalprogramma, legt manager Stefan Keijzer uit. “Samenbrengen van verschillende leeftijdsgroepen is sowieso het hoofddoel van De Spil”, zegt hij. Het is mooi als je deze groep, zeg maar tussen de elf en achttien, met de nadruk op de jongste helft daarvan, bij de activiteiten in De Spil kunt betrekken met iets dat ze leuk vinden.”
Midzomerfestival
Ze sluiten niet uit dat dit eerste event een vervolg krijgt. “Het hangt er in de eerste plaats van af of het aanslaat, maar ik wil dit wel vaker gaan organiseren”, zegt Kuipers. Keijzer vult aan: Het zou mooi Pasen in het Spil Midzomerfestival dat we op zaterdag 22 juni willen organiseren. Dat wordteen evenement, eveneens op het voorplein, met veel kunst en cultuur, muziek en activiteiten.”
Jongeren kunnen op vrijdag 29 maart zelf hun skateboard meenemen om los te gaan in de gecreëerde outdoor-omgeving, maar Kaj Kuipers heeft op de dag zelf ook een aantal skateboards beschikbaar voor jongeren die zelf geen skateborad hebben, maar die het onder begeleiding willen uitproberen.

Delen: