Foto: de ezeltjes staat al te wachten op de bezoekers. Foto: Natuur voor Elkaar.

Natuurboerderij BalkInn Nieuwleusen houdt open dag

NIEUWLEUSEN - Bezoekers kunnen knutselen, kijken en planten op de open dag bij BalkInn

Natuurboerderij Balk-Inn in Nieuwleusen is nog niet helemaal af, maar toch doen de initiatiefnemers graag mee aan de Groene Karavaan van Natuur voor Elkaar in het Vechtdal. Want er staat een vracht aan plantmateriaal klaar om geplant te worden, en ze laten graag zien hoe de natuurboerderij er straks uit gaat zien. ‘We willen kinderen en hun ouders graag op een leuke manier in verbinding brengen met hun omgeving, de natuur en elkaar’, zeggen Frieda Schuurman en Andries Bos.

Vier ezels

Wie nu naar BalkInn gaat kan meteen zien waaraan de natuurboerderij in oprichting haar naam draagt: vier ezels verwelkomen de gasten. Het is de bedoeling dat er nog veel meer dieren komen, zodat gezinnen uit de dichtbij gelegen nieuwbouwwijk en van elders die kunnen komen bekijken. Het dierenverblijf is al klaar, maar er moeten nog hokken in. Als die klaar zijn krijgen de ezels gezelschap van kippen, konijnen, geiten, schapen, varkens en nog meer dieren. Daarnaast komen er op het terrein een labyrint, vlindertuin, moestuin, pluktuin en nog veel meer.

Vrijwilligers

Ook al is alles nog niet af, de 40 vrijwilligers hebben al heel veel wél gedaan, en vertellen op de open dag tijdens de Groene Karavaan graag over de verdere plannen. De opening is voor de zomervakantie gepland, als alles een beetje meezit.
De toevoeging Inn aan BalkInn betekent herberg, en dat wil deze plek straks graag zijn voor de wijde omgeving: een plek waar je dieren kunt zien, iets leert over de omgeving en de natuur. ‘De vrijwilligers komen vaak uit het onderwijs en hebben een liefde voor de natuur. Sommige vrijwilligers weten heel veel over een onderwerp, bijvoorbeeld vogels, insecten of bomen. Die kennis willen we graag op een leuke manier overdragen. We maken leskisten voor de basisscholen, op basis van de seizoenen. En we gaan hier leuke educatieve activiteiten doen. Ons doel is om kinderen én volwassenen te leren kijken naar de natuur’, vertelt Frieda.

Open dag

Op woensdag 1 februari kunnen de bezoekers zien wat er al gerealiseerd is door vele handen die hebben getimmerd, gemetseld, beton gestort en nog veel meer werk hebben verzet. En er wordt die dag een begin gemaakt met de aanleg van het terrein. De tekeningen daarvoor zijn gemaakt door het gerenommeerde tuinontwerpbureau van wijlen tuinarchitecte Mien Ruys. ‘Heel veel plantgoed staat al klaar. Groep 6 van Basisschool De Wegwijzer plant struiken en bijenplanten rond de bijenstal op het terrein. Dit is de start van de herinrichting van het terrein. Van weiland met ezels en schapen naar een echte natuurboerderij’, zegt Andries.

Volwassenen kunnen het verloop van de bouw en de terreininrichting bekijken tijdens de open dag. ’s Middags kunnen kinderen in het dierenverblijf potjes met stro maken als onderkomen voor oorwurmen. En er zijn natuurspelletjes en een kwis. De open dag op 1 februari duurt van 10.00 tot 16.00 uur aan de Westerveen 32 in Nieuwleusen. Meer weten? Kijk op www.balkinn.nl
De open dag bij Balk-Inn is onderdeel van de Groene Karavaan vol activiteiten van Natuur voor Elkaar in het Vechtdal. Je vindt ze allemaal op de website van Natuur voor Elkaar: https://www.natuurvoorelkaar.nl/project/36/Programma-Vechtdal

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency