Foto: Ilse Hilgenkamp biedt tandenpoetspakketten aan aan vrijwilligers van de Voedselbank.

Mondhygiënist ‘adopteert’ Voedselbank Dalfsen-Nieuwleusen

DALFSEN - “Alle kinderen moeten leren tanden poetsen,” zegt Ilse Hilgenkamp van Mondhygiënepraktijk Vechtdal, “en natuurlijk met een eigen tandenborstel.” Door ervaringen in haar praktijk weet de mondhygiënist dat dat lang niet voor ieder kind mogelijk is.

Daarom zijn er in Nederland steeds meer tandarts- of mondhygiënepraktijken die onder het motto ‘Adopteer een glimlach!’ tandenpoetspakketten doneren aan de Voedselbanken. Vrijdagmiddag bood Ilse meer dan 60 pakketten aan aan de vrijwilligers van Voedselbank Dalfsen-Nieuwleusen aan de Korenstraat in Dalfsen, om toe te voegen aan de voedselpakketten die ze iedere week klaarmaken. Elke drie maanden een nieuwe tandenborstel en een geschikte (kinder)tandpasta gebruiken, is vaak niet mogelijk voor de jeugd die gebruik maakt van de Voedselbank. Zo ontstond het idee om deze groep kinderen elk kwartaal van tandenpoetspakketten te voorzien. Ieder kind krijgt een pakket met een tandenborstel, een tube tandpasta, een timer om lang genoeg te poetsen en informatie om het gebit gaaf te houden. Ilse gaat vanaf nu iedere drie maanden tandenpoetspakketten brengen bij de Voedselbank.
In Nederland zijn er 172 Voedselbanken en ruim 500 locaties (uitgiftepunten) waar voedsel en andere producten opgehaald kunnen worden. In totaal maken er 25.000 kinderen gebruik van de Voedselbank. Door de coronacrisis neemt de druk op de Voedselbanken toe en bereidt de organisatie zich voor op een eventuele groei van 50 procent.

Gratis mondzorg

Wat misschien niet iedereen weet, is dat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de basisverzekering. “Het hoeft de mensen dus niets te kosten om kinderen goede zorg te laten krijgen,” zegt Ilse. De jeugd kan dus gratis voor een uitgebreide tandenpoetsles of gebitsreiniging naar de mondhygiënist, zodat een gezonde glimlach voor ieder kind bereikbaar is.
Mondzorgverleners zetten zich door het doneren van de tandenpoets-pakketten in voor de maatschappij en kunnen door preventie de mondgezondheid van deze groep kinderen verbeteren. Ieder kind wordt tenslotte geboren met een gezond gebit en het zou mooi zijn als dat zo blijft. Ilse zet zich daar in ieder geval graag voor in, omdat ze het een heel mooi doel vindt.
Meer informatie over Mondhygiënepraktijk Vechtdal staat op de website www.mondhygiënepraktijkvechtdal.nl en op Facebook of Instagram. Ilse Hilgenkamp, Raadhuisstraat 20, Dalfsen, tel. 0529-782502, [email protected]ënepraktijkvechtdal.nl

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency