Marc Roth geeft lezing over Noord-Korea in De Spil

NIEUWLEUSEN - Reisorganisator drs. Marc Roth geeft een lezing over meest gesloten land ter wereld: Noord-Korea. Dat gebeurt op woensdag 5 februari om 20.00 uur in kulturhus De Spil in Nieuwleusen. De entree is gratis.

De titel van de lezing is ‘de verbeelde werkelijkheid’ en neemt de bezoeker mee naar een land waarvan een groot gedeelte nog altijd niet bezocht kan worden. Dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om ‘buiten de gebaande paden’ te gaan. Roth deed dat en geeft er een lezing over en laat bijzondere beelden en video’s zien.

Reizen in Noord-Korea 

Roth organiseert met zijn reisorganisatie ‘Roth Spark Travel’ reizen naar Noord-Korea. De plekken, plaatsen en dingen die je tijdens zo’n reis te zien krijgt maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat je in een oneindig durend toneelstuk terecht komt. Je mag weliswaar niet alleen de straat op en wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur, maar zeker als je alleen of met een kleine groep bent zijn kun je wel andere dingen zien dan voorgeschreven zijn.

Socialistische sprookjesstad

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en uithangbord van het land transformeert zich de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de werkelijkheid die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril’?

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency