Lokale horeca bereidt zich voor op heropening

NIEUWLEUSEN - Wekenlang mochten zij geen gasten verwelkomen, maar per 1 juni kan de lokale horeca haar deuren weer openen. De voorbereiding daarop is lastig, omdat er veel onduidelijkheid is over de maatregelen van het kabinet. Bijvoorbeeld over het maximale aantal gasten per tafel, of de bediening wel of niet aan tafel mag uitserveren en of een mondkapje al dan niet later nog verplicht wordt.

De teleurstelling was groot toen half maart opeens de zaak gesloten moest worden. De eerste tijd was de stemming terneergeslagen. Maar stilzitten en afwachten bleek niet de oplossing, dus al snel werd de tijd gebruikt voor onderhoud, schoonmaak en verbouwwerkzaamheden. Onwerkelijke weken waarin de reuring van gasten en personeel in huis veel werd gemist. “In die periode zijn wij ontzettend gesteund door middel van persoonlijke kaartjes, berichten via Whatsapp en Facebook en ga zo maar door. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij, ondanks alle maatregelen, toch niet bij de pakken neer zijn gaan zitten,” aldus Iris Buursema en Harrold Bril van Grand Café de Viersprong. 

Al snel kwamen creatieve ideeën en samenwerkingen tot uitvoer: van paasbrunches tot de bezorging van moederdagontbijtjes en van borrelplanken op Bevrijdingsdag tot live cooking en de afhaalmogelijkheid van gerechten. Arian Dijsselhof van Proeflokaal Zuid daar over: “We hebben mooie acties gedaan samen met andere ondernemers om op een creatieve manier toch wat voor onze gasten te kunnen betekenen. Ik vond het bijzonder om te merken hoe groot de support vanuit het dorp is. Iedereen heeft het beste met ons voor en wil ons steunen waar mogelijk.” 

 

Enthousiast zijn ze dan ook zeker om op 1 juni weer de deuren te openen voor hun gasten. Al lijkt dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er heerst namelijk veel onduidelijkheid over de voorzorgsmaatregelen. Arian: “Uiteraard ga ik heel graag weer open, maar het is lastig voorbereiden op een situatie die zo onzeker is. De maatregelen vanuit het kabinet zijn niet erg concreet en dat vind ik erg frustrerend. De gemeente probeert goed mee te denken, maar ik denk dat in de praktijk de pijnpunten duidelijk moeten worden en dat we daar dan actie op moeten ondernemen.” 

De komende week moet er nog meer duidelijkheid komen vanuit het kabinet, maar of het dan nog lukt om voor 1 juni alles op orde te hebben? “We blijven positief en hopen snel weer te kunnen doen wat we het liefste doen: onze gasten ontvangen,” aldus Iris en Harrold. “In de tussentijd proberen we ons pand zo goed mogelijk in te richten op een anderhalvemeter-samenleving, kijken we naar mogelijkheden om toch evenementen te organiseren en om een extra afhaal- of bezorgservice in te stellen.”   

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency