Foto: de werkweek bij De Zonnehorst.

Leerlingen werken mee op biologisch bedrijf De Zonnehorst in Punthorst

NIEUWLEUSEN - Zesentwintig leerlingen van het Parcival College uit Groningen hebben vorige week gekampeerd bij biologisch bedrijf De Zonnehorst, aan de Evenboersweg in Punthorst.

Ze lerden over de werkzaamheden die medewerkers op een biologisch bedrijf moeten verrichten om gezonde producten te kunnen leveren. De jongeren zitten in de zevende klas van de Vrije school, vergelijkbaar met de eerste klas van het voortgezet onderwijs. De leerlingen waren verdeeld in vier groepen: maaltijdverzorging en corvee, oogsten voor het bedrijf, maar ook voor de eigen maaltijden, werken in de kruidentuin en helpen met de wens van De Zonnehorst: een eigen verrijdbaar kippenhok maken. Iedere dag een andere activiteit.

Bijzondere week

Giuseppe Secchi en Sabina Danenberg van De Zonnehorst vonden het een bijzondere week vol creativiteit. “De kinderen stelden veel belangstellende vragen en waren vol enthousiasme bezig op het land. Het blijft prachtig om de verbinding tussen de aarde en mensen te zien, en dan vooral bij kinderen die nog zo kijken vanuit verwondering en een open eenvoud. Het lijkt ons leuk om het vaker te doen."
Op het terrein van het biologisch bedrijf was tussen winkel en woning een soort huiskamer onder plastic gebouwd. Daar konden de leerlingen pauzeren, eten en verblijven. Ze sliepen in tenten die op het weiland stonden.

Koken

Donderdag was een groep leerlingen druk bezig om een grote soeppan op de kachel te vullen met groenten. Op het menu staat die dag onder meer courgette soep. Een activiteit die past bij het programma van de Vrije school. De grondlegger van deze onderwijsvorm, Rudolf Steiner was een groot voorstander van biologische dynamische landbouw en versterking van de natuurlijke groei. Uitgangspunten van de werkwijze van de eigenaren van De Zonnehorst.

Ambachten

Mentor en een van de begeleiders van de leerlingen Selmar van Hinte-Hup: “In ons lesprogramma is veel aandacht voor ambachten en komen zaken als hout, textiel en veel tekenen voor. Alle activiteiten sluiten aan bij onze doelstellingen, maar tijdens deze dagen leren de kinderen elkaar beter kennen. Ze komen van verschillende scholen: dit kunnen Vrije scholen, maar ook gewone basisscholen zijn. We willen ze in aanraking brengen met alle facetten van dit bedrijf. Maar naast een onderlinge vertrouwensband opbouwen tussen de leerlingen, is gezellig samen zijn ook belangrijk. Dat laatste lukt zeker, want de groep koks zingt gezamenlijk mee met de muziek die uit de radio komt.

Geen gif spuiten

De 12-jarige Marnix vindt de kennismakingsdagen prachtig: ”Acht kinderen zaten vorig jaar ook al bij mij in klas 6, de anderen zijn nieuw. Hij vertelt enthousiast over zijn ervaringen. Marnix heeft een duidelijk beeld gekregen hoe een biologisch bedrijf werkt. Duidelijk is voor hem dat de medewerkers erg veel moeten doen om alles te onderhouden zonder vergif te spuiten. Op de vraag wat hij heeft geleerd, zegt hij na een pauze van nadenken: “Ze houden hier bijen, maar om een keurmerk te krijgen, moet er in de ruime omgeving van het bedrijf biologisch worden gewerkt.”

 

 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency