Foto: Foto´s Marcel van Saltbommel

Laure Veldman begint in september als nieuwe kinderburgemeester

NIEUWLEUSEN – De bijna 11-jarige Laure Veldman heeft er zin in om komend schooljaar aan de slag te gaan als kinderburgmeester van de gemeente Dalfsen. Voordat de raadscommissie op maandag 11 september begint installeert burgemeester Erica van Lente haar in de raadzaal officieel als derde Dalfser kinderburgemeester.

Laure is geboren in Zwolle en getogen in Nieuwleusen. Ze gaat in het nieuwe schooljaar naar groep 8 van basisschool De Zaaier, is lid van volleybalvereniging Flash en tennisvereniging Nieuwleusen, speelt zo nu en dan op haar keybord en kijkt graag naar series op Netflix. Haar belangstelling voor de gemeente en de politiek komt niet helemaal uit de lucht vallen. Haar vader Michiel Veldman was lid van de gemeenteraad van Dalfsen en haar opa werkte ruim 40 jaar bij de gemeente, eerst in Nieuwleusen en daarna in Dalfsen.

Trots

Met een filmpje, samen gemaakt met moeder Marije, solliciteerde ze dit jaar voor de tweede keer naar de functie van kinderburgemeester. Vorig jaar deed ze ook al een poging maar toen viel de keus op Benthe Dijkman. ‘Ik ben er trots op dat Laure het nog een keer heeft geprobeerd. Dat geeft wel aan dat het een doorzetter is. Het is heel mooi dat ze het nu wel is geworden. Laure heeft in de loop van het jaar al nagedacht over wat ze van plan is’, aldus Marije Veldman.

Vrijwilligerswerk

Laure pleit voor het planten van meer bomen in de hele gemeente maar ze wil ook vrijwilligerswerk door kinderen stimuleren. Zelf zit Laure, samen met haar oma, regelmatig achter de kassa bij kringloopwinkel Deuroe Veuroe in Nieuwleusen. Dat is volgens Laure zo leuk dat ze ook andere kinderen wil oproepen om vrijwilligerswerk te doen.

Ontbijt op school

Verder vraagt Laure aandacht voor kinderen die zonder ontbijt op school komen. Hoewel ze niet precies weet of het in Nieuwleusen veel voorkomt vindt Laure dat die kinderen op school een broodje of iets anders moeten kunnen eten.  Als lid van de leerlingenraad van De Zaaier heeft Laure zich ook al ingezet voor verkeersveiligheid. Zo heeft ze het voor elkaar gekregen dat de gemeente een snelheidsmeter heeft geplaatst in de straat bij haar school. In het algemeen vindt Laure dat auto’s veel te hard rijden in Nieuwleusen.

Sportief

Dat Laure sportief is blijkt wel uit haar idee om een Dalfser versie van de Olympische Spelen te organiseren. ‘Niet alleen kennismaken met sporten als voetbal, korfbal en volleybal maar ook wedstrijdjes spelen’.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency