Foto: Klara Peek (95) en Theo Eilert met de Compaan, de eenvoudige tablet.

Langer thuis wonen door middel van slimme technische snufjes

DALFSEN - “De wereld wordt veel groter met de Compaan,” zegt Klara Peek (95) uit Dalfsen. “Ik had het veel eerder moeten doen.” Sinds een aantal weken maakt ze gebruik van deze eenvoudige tablet om met familie en vrienden te communiceren.

Mevrouw Peek kwam op dat idee na een presentatie in Rosengaerde van Theo Eilert, vrijwilliger bij Saam Welzijn. Hij helpt - samen met anderen - ouderen met technische snufjes, zoals de elektrische gordijnrail of de tablet.

Veilige tablet

Internet en digitale communicatie zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Maar er kan een drempel zijn om bijvoorbeeld een mobiele telefoon of tablet te gebruiken als je er niet mee bent opgegroeid. Een voorbeeld van een eenvoudig middel is de Compaan, dé veilige tablet voor ouderen om met familie en vrienden te communiceren. Foto’s en video’s delen, berichten sturen, afspraken maken, een spelletje spelen, internetten, beeldbellen en zelfs een kerkdienst van de eigen vertrouwde kerk volgen vanuit de eigen stoel.

Vraag hulp

Mevrouw Peek reisde tot enige tijd geleden zelf naar haar zoon in Ierland. Maar nu dat niet meer gaat, kan ze via de Compaan met hem beeldbellen. “En ik krijg foto’s en berichtjes toegestuurd van de kleinkinderen, bijvoorbeeld van een diplomering en het oliebollen bakken op Oudejaarsdag. Zo ben ik er toch een beetje bij. De wereld is zo groot, maar hiermee wordt ‘ie weer klein en komt in huis.” Graag wil ze anderen aanmoedigen om ook hulp te vragen bij Saam Welzijn, als ze moeilijkheden tegen komen. Verder roemt mevrouw de hulp van Theo, die haar zo goed op weg heeft geholpen met de Compaan, en bij haar langs komt als het even niet lukt.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Thuis blijven wonen

Het is de wens van veel inwoners en hun naasten: tot op hoge leeftijd in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Het liefst zo comfortabel, zelfstandig en veilig mogelijk. Met de inzet van technische hulpmiddelen is dat veel vaker mogelijk. Om e-health bij iedereen onder de aandacht te brengen en het plezier hiervan te laten zien, organiseert het SET team (Stimuleren E-health Thuis) drie bijeenkomsten tijdens de nationale e-health week met als thema zien, doen en ervaren.

SET-team

In het SET team werken samen Saam Welzijn, De Kern, RIBW, Carinova en gemeente Dalfsen. Alvast een voorproefje? Neem een kijkje bij deze websites: http://www.ehealthweek.net of http://www.icthealth.nl/nieuws/vws-lanceert-subsidieregeling-e-health-voor-ouderen en http://www.uwcompaan.nl
In Dalfsen heeft een aantal inwoners al goede en plezierige ervaringen opgedaan met het toepassen van slimme technologieën in de eigen woning. Dit wordt in de gemeente Dalfsen de komende drie jaar uitgebreid tot 400 inwoners.

Meer over e-health

Inwoners, vrijwilligers en professionals uit de gemeente Dalfsen die meer willen weten over e-health, zijn van harte welkom op de volgende bijeenkomsten. Op maandag 27 januari in De Spil Nieuwleusen, op donderdag 30 januari in De Mozaïek in Lemelerveld en op vrijdag 31 januari in De Trefkoele+ in Dalfsen, steeds van 15.00 - 16.30 uur. Aanmelden is niet nodig, iedereen kan zo binnenlopen. Meer informatie: stuur een mailtje naar http://[email protected]

Theo Eilert

Een jaar of acht geleden kwam Theo Eilert zonder werk te zitten. Hij ging als vrijwilliger aan de slag bij (de voorloper van) Saam Welzijn, bij het project Lang zult u wonen. Hij doet onder andere thuisscans: om te kijken wat in huis verbeterd kan worden zodat het comfortabeler wordt. Bijvoorbeeld met een elektrische gordijnrail.
Over het e-health-project geeft Theo veel presentaties, zoals in Rosengaerde, bij de ouderenbonden en dergelijke. Dat doet hij graag: Theo kan mensen tips geven en hen helpen de goede weg te bewandelen om zaken te regelen. 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency