Foto: De Kinderboekenweek werd geopend met een dansje.

Kompas opent Kinderboekenweek met dans, sketch en eten uit eigen tuin

NIEUWLEUSEN - Met een vrolijk dansje op het Kinderen Voor Kinderen-lied ‘Kom erbij’ en een sketch van twee leerkrachten werd woensdagmorgen de Kinderboekenweek voor geopend verklaard op basisschool Het Kompas in Nieuwleusen.

Boeken, allemaal boeken. Wat moet je ermee?”, vroeg een van de hoofdrolspelers zich wanhopig af nadat hij was gestruikeld over een flinke stapel van die boeken. “Lezen natuurlijk!”, wist een van de leerlingen het antwoord. Maar je kunt er ook nog iets anders mee, zo bleek. Want de hoofdrolspeler wilde met twee flinke stapels en enkele planken  een mooie boekenplank bouwen. Maar dan moeten beide boekenstapels natuurlijk wel even hoog zijn… Gelukkig kwam de buurman uitkomst bieden. Maar toen de boekenplank klaar was, bleken er haast geen boeken over… Dat probleem werd opgelost door drie nieuwe boeken, die als cadeautje aan even zovele leerlingen werden uitgereikt.

Later die ochtend volgde een speciale buitendag, waarbij leerlingen, ouders en leerkrachten gezamenlijk aan de slag gingen om patat en pompoensoep te maken van aardappelen en pompoenen uit de eigen schooltuin. Nadat het vuur was aangemaakt en de maaltijd gekookt, werd die natuurlijk smakelijk opgepeuzeld.

Het Kompas liet de opening van de Kinderboekenweek samenvallen met de Kanjerweek, die de scholen van de Vereniging Primair Christelijk Onderwijs Nieuwleusen (VPCO-N) jaarlijks organiseren. “Die Kanjerweek heeft geen vaste datum in het schoolseizoen, maar het viel mooi samen. omdat het thema van de Kinderboekenweek dit jaar luidt ‘Vriendschap, kom erbij’. Dat sluit goed aan bij de Kanjerweek”, aldus locatiedirecteur Gerlof Smit. De school besteedt tijdens de Kinderboekenweek onder meer aandacht aan sociale veiligheid en vertrouwen binnen en buiten de school. Dat gebeurt aan de hand van onder meer een spelletjesmiddag en een buitendag, waarbij de leerlingen samen met ouders de schooltuin (enkele kilometers verderop) bezoeken, die de school sinds ruim anderhalf jaar in gebruik heeft. Ook de peutergroep wordt op woensdag en vrijdag bij het programma betrokken. Het Kompas heeft sinds begin van dit schoolseizoen een BSO gestart in samenwerking met kinderdagverblijf De Winkies.

 Maar het draait natuurlijk vooral om de kinderboeken. De leerlingen hebben per groep uitgezocht in samenspraak met de leerlingenraad. “We hebben ditmaal gekozen voor boeken die toegespitst zijn op dyslectische kinderen”, aldus Smit. “Dat zijn boeken waarin iets gemakkelijkere woorden worden gebruikt, maar die ook voor andere leerlingen leuk, leerzaam en spannend zijn.”

Ook op basisschool De Wegwijzer werd afgelopen woensdag de Kinderboekenweek feestelijk geopend onder veel belangstelling. Hier gebeurde dat via een sketch waarbij ‘Beer en Bever’ een avontuur beleven. Beer wilde op reis met zijn koffer en bever had allerlei tips om mee te nemen. Ook hier danste groep acht op het lied van Kinderen voor Kinderen, en ook hier lezen de kinderen allemaal vrolijke boeken over vriendschap.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency