Foto: Archieffoto van de groep vrijwilligers van het Kinderdagkamperen

Kinderdagkamperen stopt: einde van een tijdperk

NIEUWLEUSEN - Al decennialang wordt er door kinderen in Nieuwleusen gedagkampeerd. Door een gebrek aan vrijwilligers komt er nu een einde aan het Kinderdagkamperen, georganiseerd door een groep vrienden die daarin de laatste jaren ondersteund werd door Saam Welzijn.

Kinderdagkamperen is een spelweek voor basisschoolkinderen uit groep 3 t/m 8. In de laatste week van de zomervakantie gaan zij vier dagen op rij ’s ochtends met een touringcar naar de locatie van dat jaar. Dat was altijd een locatie in de buurt, de afgelopen jaren ging de groep naar Ommen. Na een dag vol speelplezier gaan kinderen en begeleiders elke avond naar huis en zien zij elkaar de volgende ochtend weer in de bus. Stichting Maatschappelijke Opbouw Nieuwleusen (zoals Saam Welzijn voorheen heette) begon hier vele jaren geleden mee, maar moest vanwege een tekort aan vrijwilligers er mee stoppen. Echter was er al die tijd één constante factor: vrijwilliger Erik van Duren. Hij is er als begeleider vanaf de beginjaren bij betrokken geweest en ging ook nu na al die jaren nog altijd elk jaar mee. 

De vriendengroep van Florieke Rijkeboer heeft toen de SMON er mee moest stoppen de organisatie overgenomen. Eerst geheel zelfstandig, maar de laatste jaren werden ze op het gebied van verzekeringen, subsidies en financiën ondersteund door Saam Welzijn.  

Veel van de vrijwilligers waren een jaar of 14 toen zij voor het eerst mee gingen. Ondertussen zijn ze allemaal de 25 gepasseerd en zien hun levens er anders uit. Voor velen is het een te grote opgave geworden om er bijvoorbeeld een hele week aan vakantiedagen voor op te nemen. Daardoor werd het de laatste jaren als lastiger, maar lukt het nu simpelweg niet meer om de benodigde 15 vrijwilligers bij elkaar te krijgen.  

Jaarlijks konden er maximaal 60 kinderen mee en kwamen er zo veel meer aanmeldingen binnen, dat er een wachtlijst werd bijgehouden. “We kregen nu al veel vragen van ouders wanneer zij hun kinderen konden aanmelden voor dit jaar. Daarom hebben we vorige week het bericht op facebook geplaatst dat we er helaas mee stoppen. We hebben daar veel teleurgestelde reacties op gehad en ontvingen veel bedankjes voor alle afgelopen jaren,” aldus Florieke. “Mocht zich een nieuwe groep melden om de organisatie op zich te nemen, zijn wij overigens zeker bereid om met hen mee te denken en hen op weg te helpen.”

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency