Kappers steken als noodkreet het licht aan

NIEUWLEUSEN - Alle kappers in Nieuwleusen deden donderdag van 18.00 tot 20.00 uur mee aan de landelijke actie om het licht van de salon aan te steken. Onder het motto ‘We doen het licht aan voordat het uit gaat’, willen ze aandacht vragen voor het feit dat ze al maanden dicht zijn en dus niet of nauwelijks inkomsten hebben. De kappersbranche wil gehoord worden.

Haarstudio Geke

“Het water staat ons tot de lippen,” zei Geke Herssevoort van Haarstudio Geke in Nieuwleusen. “Ik had alles zó superveilig gemaakt in de salon. Medische luchtsterilisatie filters geplaatst om de lucht steeds te reinigen, schermen geplaatst en een aparte ruimte voor risicogevallen. Ik snap gewoon niet dat ik niet open mag.” Daarom deed ze mee aan de actie. “Er wordt gesproken over riante vergoedingen voor ondernemers, nou, ik zie er helemaal niks van.” Ze hoopt dat hun noodkreet wordt gehoord en de kappers weer open mogen.

Kapsalon Daniëlle

Ook Daniëlle Zieleman van Kapsalon Daniëlle deed mee met de actie. “Ik vind het sowieso verschrikkelijk dat we al zolang dicht zijn. We moeten als kappers van ons laten horen, zodat mensen weten wat er aan de hand is,” zegt Daniëlle. “Voor 60 procent van de Nederlanders is een kappersbehandeling heel erg belangrijk voor hun welzijn.” Ze vindt het ook erg lastig om niet te weten waar ze aan toe is, steeds wordt de datum waarop ze open kunnen, weer vooruit geschoven. “Ik mis de klanten zo, de gezelligheid, maar ze missen ons ook, laten ze door allerlei berichtjes en appjes weten.”

Haar & Mode Petra

Aansluiten bij dit landelijke initiatief was vanzelfsprekend voor Haar & Mode Petra, want ook voor hen is het een moeilijke tijd. Natuurlijk hopen ze dat ze zo snel mogelijk weer de kapsalon kunnen openen. Tot die tijd maken ze er zo goed mogelijk wat van. Bijvoorbeeld met een online modeshow, woensdag 24 februari te volgen op de facebookpagina van Haar & Mode Petra. Maar benadrukt mag ook worden dat de saamhorigheid in het team ontzettend groot is. Lennard vertelt: “Spontaan komen collega’s gedurende de dag binnen om wat voor klusjes dan ook aan te pakken. Van schoonmaken, tot nieuwe collectie uitpakken. Alles om ervoor te zorgen dat we straks glimmend en vol gas weer aan de slag kunnen.” Hij merkt dat ondanks alles het wij-gevoel binnen het team erg sterk is en ze er allemaal de schouders onder blijven houden.

Salon Images

“We willen gewoon zo graag weer doen waar we blij van worden,” begint Sabine Versteeg van Salon Images. Ook zij probeert de moed er in te houden, maar dat wordt steeds moeilijker. De financiële steun is niet voldoende om nog lange tijd het hoofd boven water te houden. “We kunnen er alles aan doen om veilig te werken in onze salon. En ook wij stellen uiteraard de gezondheid voorop, maar dit kan zo niet langer.” Sabine hoopt dat de actie effect heeft in Den Haag: “Je laten horen is het enige wat we kunnen doen, nu nog hopen dat ze luisteren.”  

Misschien weer open op 2 maart

Of het aan de actie ligt is niet zeker, maar gisteren (maandag werd bekend dat het de bedoeling is dat kappers op dinsdag 2 maart weer open mogen. Al is dat wel onder voorwaarden, zoals alleen op afspraak en met triage om zeker te zijn dat de klant geen klachten heeft.    

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency