Foto: Jan Kristen (links) overhandigt een exemplaar aan wethouder Jan Uitslag.

Jubileummagazine ter ere van 20 jaar Kunstwegen

DALFSEN - Kunstroute Kunstwegen is met 80 kunstwerken in de open lucht, een grensoverschrijdende, speciale bestemming. De kunstroute over een afstand van 180 kilometer in het Vechtdal Overijssel, verbindt het Nedersaksische Ohne (Bentheim) met het Nederlandse Zwolle.

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de route onder deze naam, kreeg wethouder Jan Uitslag van de gemeente Dalfsen woensdag op het gemeentehuis een jubileummagazine uitgereikt door Jan Kristen, bestuurslid van Kunstwegen.

Programma

“We hadden een heel programma voorbereid dit jaar”, zegt Kristen, “maar vanwege corona gaat dat niet door. We hopen het volgend jaar juni alsnog te uit te voeren, zoals een scholenproject.” In 60 pagina’s wordt ‘het grootste openluchtmuseum van Europa’ in de schijnwerper gezet. Het magazine bevat onder meer een overzicht van alle kunstwerken aan Nederlandse zijde en een selectie van de werken aan de Duitse kant van de grens. Bijvoorbeeld een mooie foto van de Dalfser Zwevende Kei door Paul Bink. Aangevuld met tips en informatie, ook over andere attracties in de omgeving zoals de Vechtezomp in Gramsbergen en beeldenpark De Anningahof in Zwolle. “Er is veel meer in je eigen omgeving te beleven dan je denkt,” zegt Uitslag. “Vooral nu we deze zomer veel thuis zijn, is het de moeite waard om te kijken.”

Inbreng kunstenaars

In het magazine vertellen kunstenaars uitgebreid over hun inbreng in de route. Onder hen Ronald A. Westerhuis uit Zwolle (ook de maker van het MH17-monument), landschapskunstenaar Paul de Kort en de Duitse kunstenaar Timm Ulrichs, die eerder dit jaar nog de prestigieuze Käthe Kollwitz-prijs kreeg toegekend. Er zijn 5.000 exemplaren gedrukt van het gratis magazine Kunstwegen, een ontdekkingstocht langs kunst en natuur.

Betekenis voor bewoners

Zoals Kunstwegen voor bezoekers uit binnen- en buitenland een attractie is, zo vormt het voor menig inwoner van het gebied een vaste waarde. Caféhouder Gert Bolte uit Gramsbergen vertelt in het magazine hoe hij zelf onderdeel werd van een kunstwerk op het station in zijn woonplaats. De Zwolse Renée Nieuwenstein verhaalt over haar band met een van de bekendste werken van Kunstwegen: de Zieleschepen van Cornelius Rogge op de dijk langs de N340 bij Zwolle. Verder vertellen cultuurwethouders over hun favoriete kunstwerk, komen experts zoals kunstcriticus Hans den Hartog Jager aan het woord en wordt de historie van Kunstwegen belicht.
Meer informatie: www.kunstwegen.nl

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency