Foto: leerlingen Agnieten College Nieuwleusen in de raadzaal van gemeente Dalfsen

Jongeren Agnieten College Nieuwleusen: beetje minder vrijheid kan goed zijn

DALFSEN - Jongeren van het Agnieten College Nieuwleusen scherpen vrijheid aan in eerste Vrijheidsdebat. Dat debat vond woensdag voor het eerst plaats in de raadzaal van gemeente Dalfsen.

Leerlingen uit de vierde klas van TL voerden een scherp debat over de basisvrijheden in Nederland. Eerst gaf wethouder Jan Uitslag een introductie over hoe het in de raadzaal eraan toegaat en hoe je goed een debat kunt voeren. De leerlingen hadden op school al partijen gevormd en campagne gevoerd voor hun standpunten.

Sociale media

In het debat over de vrijheid van meningsuiting haalden de leerlingen er de sociale media bij gehaald en de invloed daarvan op vooral jonge kinderen. De Agnieten Partij diende daarop een wetsvoorstel in (motie) om alle kinderen onder de 12 jaar te verbieden om op sociale media te gaan, die niet voor hen bestemd is. Controle daarop kan via face scan, iris scan en/of fingerprint. Het wetsvoorstel werd unaniem aangenomen.

Vrijheid van onderwijs

In het debat over de vrijheid van Onderwijs diende de PvdA een wetsvoorstel in. Iedereen gaat naar dezelfde school, krijgt daar les over de verschillende godsdiensten en culturen. Zo leren ze, en ervaren ze, hoe het is om met andere mensen om te gaan en heeft dus niet iedereen zijn eigen schooltje. Dit wetsvoorstel haalde met 5 van de 9 partijen een krappe meerderheid .

Vrijheidsverkiezingen

Op woensdag 11 maart worden op school de Vrijheidsverkiezingen gehouden en op vrijdag 13 maart hebben de leerlingen een gesprek over vrijheid met de Commissaris van de Koning Andries Heidema.

Na het debat gaf wethouder Uitslag een terugkoppeling. Hij had een bevlogen debat gehoord, waarin jongeren lieten zien en horen wel degelijk interesse te hebben voor de politiek. Als ze maar mee kunnen praten.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency