Foto: sporten in coronatijd. Foto: buurtsportcoaches.

Jeugd Dalfsen kan meedoen aan 'Sporten in coronatijd'

DALFSEN - Op veldjes in de kernen van Dalfsen kan de jeugd deze weken samen sporten op woensdagmiddag. Het naschools sportprogramma 'Sporten in coronatijd' is afgelopen week van start gegaan.

“Normaal hebben we het aanbod van Sport4kids, waar sportverenigingen aan meewerken” zegt William van Lenthe, buurtsportcoach van de gemeente Dalfsen. “Maar nu organiseren we tijdelijk dit aanbod in de wijken, omdat we de sportverenigingen niet extra willen belasten.” Samen met zijn collega Marco Hollak en acht jongerenwerkers en stagiaires van Saam Welzijn, gaan ze de buurten in en verzinnen ze ludieke spelletjes voor de kinderen. Het programma wordt nu drie weken uitgevoerd, steeds op andere plaatsen. Na 1 juni kijken de organisatoren verder of ze er al of niet mee doorgaan.

Samenwerking

Van Lenthe is enthousiast over de samenwerking met Saam Welzijn: “We hebben natuurlijk dezelfde doelgroep. Zo kunnen we nog meer aandacht schenken aan de jeugd en ze kennis laten maken met alle takken van sport. We werken al veel langer samen, maar hebben nog niet eerder zo concreet samen activiteiten uitgevoerd.” Ze kiezen speciaal voor een aanbod in de wijken, dichtbij de doelgroep, zodat de ouders niet mee hoeven te komen. Er kunnen maximaal zestien kinderen tot achttien jaar gratis meedoen. Het actuele aanbod staat op www.dalfsenbeweegt.nl onder ‘Sporten in coronatijd’ en daar kunnen de kinderen zich ook opgeven. Voor opgave wordt gekozen om het aantal kinderen in de hand te kunnen houden: als er bijvoorbeeld 40 op af zouden komen, lukt dat niet qua coronamaatregelen.

Minder deelname

De coaches merken dat bij Sport4kids de deelname aan de activiteiten in Lemelerveld en Nieuwleusen nog wat achterloopt. In Dalfsen zijn de groepen veel sneller vol. Ook bij het sporten op de veldjes komen er vooralsnog in Nieuwleusen minder kinderen op af. De buurtsportcoaches hopen dat dit de komende weken nog verandert. Als zich minimaal zes kinderen opgeven, gaat een activiteit door.

Ambities

Het aanbod van de activiteiten is onderdeel van de ambities van het nieuwe beleidsplan ‘Een leven lang sport & bewegen’ van de gemeente. In november hebben de buurtsportcoaches om uitbreiding van uren gevraagd om alle ambities waar te kunnen maken. Dat is deels gehonoreerd en daarom is er nu een vacature bij de gemeente Dalfsen voor een buurtsportcoach voor 18 uur per week. “Wij richten ons vooral op de jeugd, scholen en sportverenigingen, de nieuwe collega zal zich meer gaan richten op ouderen en kwetsbare groepen. Daar is nog veel winst te boeken denken we,” zegt William.

Sportakkoord

Daarnaast hebben de buurtsportcoaches samen met diverse sportverenigingen en andere sport gerelateerde organisaties in de gemeente Dalfsen vanuit gelden uit het nationale sportakkoord, plannen gemaakt onder de noemer ‘Lokaal akkoord kerngezond Dalfsen’, om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen. Diverse partijen hebben een lokaal akkoord gesloten en in juni wordt duidelijk welke zeven ideeën van de sportaanbieders mogen worden uitgevoerd in de komende twee jaar.

Beweegchallenges

Tussen de werkzaamheden door, sturen de buurtsportcoaches op werkdagen ‘beweegchallenges’ per video aan medewerkers van de gemeente Dalfsen die thuiswerken. Elke dag om 10.00 worden collega’s opgeroepen in beweging te komen. “We willen niet alleen inwoners helpen met een gezondere leefstijl, maar ook onze collega’s blijven motiveren, zeker nu dat vanwege thuiswerken wat moelijker is geworden. Zelfs burgemeester en wethouders doen actief mee”, besluit William. 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency