Internationale Vintage- en Techniekbeurs in De Spil

NIEUWLEUSEN – Voor de liefhebbers van oude techniek wordt op zaterdag 17 februari een groots opgezette internationale Vintage- en Techniekbeurs gehouden in Kulturhus De Spil. In de twee sporthallen bieden nationale en internationale deelnemers van 9.30 tot 15.30 uur hun spullen aan op 120 tafels.

De beurs is de voorzetting van de bij de liefhebbers bekende Techno-Nostalgicabeurs in Emmen. Vanwege de corona-epidemie is deze beurs na 2019 niet meer georganiseerd. Het Nationaal Grammofoonmuseum Nieuwleusen besloot, in samenspraak met enkele ex-organisatoren, de organisatie door te zetten. Volgens de organisatoren gebeurt dit ongetwijfeld tot grote vreugde van de vele trouwe (inter)nationale aanbieders en bezoekers van de Emmen-beurs.

Paradijs

Op de beurs staat oude techniek centraal met  prachtige nostalgische radio’s, grammofoons, elektrische apparaten, grammofoonplaten, muziekautomaten, klokken en stoommachines. Maar ook wetenschappelijke en militaire-apparatuur en -buizen, fotografie, optiek, oud technisch speelgoed, technische literatuur, brochures zijn te bewonderen. Een waar paradijs zowel voor de verwende verzamelaar als voor de beginnende liefhebber van historische technische antiek en curiosa.

Demonstraties en presentaties

Verdere zijn er demonstraties en presentaties. Zo geeft Tim de Wolf, eigenaar van Audioarcheologie, een demonstratie van een live opname van een grammofoonplaat. Marco van der Hoever van Vintage Microphone World verzorgt de microfoonopstelling zodat muziek perfect op de plaat komt.

Het Allardpierson museum heeft een onderzoek gedaan naar wat verzamelaars van het Nederlandstalige lied bezielt om met zoveel passie alles te verzamelen. Rinus Blijleven is zo’n verzamelaar. Hij vertelt daarover op de beurs.

Radiostudio

Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid uit Hilversum toont een originele professionele radiostudio uit de jaren 70 met EMT draaitafels, mengpaneel en boxen. Er komt een informatiestand met interessante spullen uit die periode. Ook is er muziek door een bekende DJ uit diezelfde tijd in samenwerking met De Vrienden van de Radio.

Gratis repareren

Het is ook mogelijk een oude buizenradio of buizenversterker, die het niet meer doet, gratis te laten repareren door specialisten van de NVHR (Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio). Alleen nieuwe onderdelen moeten worden betaald.

De entree is vijf euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency