Foto: Naast de bestaande huizenmarkt wordt er ook volop gebouwd zoals hier in de Vlinderbuurt in Nieuwleusen, foto: Marcel van Saltbommel.

Huizenmarkt lijdt nog niet onder coronacrisis

NIEUWLEUSEN - Het is wel overduidelijk dat de ene sector meer last heeft van de coronacrisis dan de ander. Een sector die er vooralsnog erg ongeschonden in blijft is de huizenmarkt. Ook in de gemeente Dalfsen en omstreken hebben de makelaars genoeg aanbod en wordt er goed verkocht.

Drukke tijden voor Jess Makelaardij

Juist aan het begin van de coronacrisis kwamen er veel huizen in de verkoop, merkte ook Jessica Dunnewind van Jess Makelaardij. “Veel verkopers wilden niet afwachten hoe nadelig het coronavirus voor de verkoop van hun huis kon zijn en besloten eerder tot verkoop over te gaan,” vertelt zij. “Ook nu, vlak na de zomervakantie, merk je dat mensen plannen zijn gaan maken en er meer vraag en aanbod is. Het is echter niet meer zo hysterisch als een jaar geleden. Toen werden veel huizen binnen no time verkocht en ook nog vaak voor een flink hoger bedrag dan de vraagprijs. Het gebeurt overigens nog steeds wel dat een huis niet eens meer op Funda verschijnt, omdat het voor die tijd al verkocht is. Soms is een vermelding op de website en social media al voldoende.” 

NVM Openhuizendag 

De landelijke NVM Open Huizendag, die normaliter twee keer per jaar gehouden wordt, gaat ook begin oktober vanwege het coronavirus niet door. Erg getreurd is Jessica daar niet om: “Ook als het wel door zou gaan, deed ik er niet meer aan mee. Je merkt dat het in de huidige markt simpelweg niet nodig is om je huis verkocht te krijgen. Daarnaast vind ik het een zware belasting voor de verkopers en dat is juist iets waarin ik mijn klanten wil ontzorgen. Ik wil hen die belasting juist uit handen nemen.” Helemaal zorgeloos over de gevolgen van de coronacrisis op de huizenmarkt op lange termijn is ze echter niet. “Ik ben bang dat de corona-perikelen de huizenmarkt zeker nog wel gaat raken, ik denk dat we het nadelige effect volgend voorjaar gaan merken. Zeker als meer mensen hun baan verliezen, zal de markt voorzichtiger worden. Maar het blijft gissen, we zullen het zien.”   

Het glas is halfvol bij Sallandse Huizen

Andy Haddocks, van Makelaardij Sallandse Huizen, ziet het rooskleuriger in. “Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat de markt zal inzakken door de coronacrisis. Het is een heel andere situatie dan bijvoorbeeld bij de financiële crisis tien jaar geleden. De rente is laag, veel mensen hebben tot nu toe hun baan behouden, er is een huizentekort en hypotheken worden afgelost. Ik verwacht niet dat de rentes enorm zullen stijgen en dus geen grote impact op de huizenmarkt,” zo vertelt hij. Ook zijn makelaardij heeft niet te klagen in deze tijd. “De eerste weken van de coronacrisis was het iets rustiger, maar vrijwel meteen daarna was het terug op het niveau van daarvoor en zelfs erboven. We krijgen veel aanmeldingen van woningzoekers en we bevinden ons in een verkopersmarkt. Mede door de krappe markt lopen de prijzen op en wordt het moment van overdracht vaak door de verkopers bepaald.” Ook hij merkt dat zoekers zich veelal online oriënteren en dan sommige huizen niet eens op Funda meer komen, omdat ze voor die tijd al zijn verkocht. Populair zijn twee-onder-een-kap woningen en boerderijen in het buitengebied. Boerderijen worden veel gezocht door mensen uit het westen die net buiten de stad willen wonen, en een goede verbinding met de stad en de snelweg wensen. Dan is Nieuwleusen, op steenworp afstand van Zwolle en de A28, natuurlijk erg geschikt.

Onderhoud eigen woning

Andy merkt dat veel woningeigenaren de afgelopen maanden hebben gebruikt om juist te investeren in hun woning door veel te verbouwen en te klussen. “Dit is natuurlijk op de lange termijn zeer gunstig voor de verkoopwaarde en ook erg goed voor het onderhoud van de woning.” 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency