Foto: Margriet Hekkert van HoutMoed. Foto: Marcel van Saltbommel.

HoutMoed: in de natuur trainen voor herstel

NIEUWLEUSEN - Margriet Hekkert (50) uit Nieuwleusen kreeg tien jaar geleden reuma. Nu traint ze andere mensen met een chronische ziekte via HoutMoed trainingen.

“Ik werk vanuit mijn eigen ervaring,” zegt Margriet. “Toen ik zelf ziek werd, volgde ik op de Veluwe een training om daarmee om te leren gaan.” Het duurde best een tijd voordat ze accepteerde dat ze reuma en later ook een longziekte heeft. En om te ontdekken hoe haar nieuwe toekomst eruit moest zien en wat er allemaal nog wél mogelijk is. De inzichten die ze heeft opgedaan, gebruikt ze graag voor andere mensen met een chronische ziekte. “Het levert zoveel op om weer regie over je leven te hebben en je krachtig en sterk te voelen,” aldus Margriet. “Het vak van trainer leerde ik op de Galanschool voor trainers. In de afgelopen jaren heb ik in het bedrijfsleven veel ervaring opgedaan door het trainen van leidinggevende en teams."

Natuur rode draad

De natuur is een rode draad in het leven van Margriet. Ze is opgegroeid op een boerderij bij de Lichtmis en is vaak te vinden bij de Zwarte Dennen. Margriet wordt rustig van de bossen: na een wandeling voelt ze zich opgeruimd. Die ervaring gebruikt ze ook bij HoutMoed. Margriet geeft haar trainingen in de natuur, want het is haar ervaring dat die werkt als een katalysator op het herstel van lichaam en geest. Tijdens de training maken de deelnemers de omslag van 'buitenbedrijf naar fit in je lijf’, zoals Margriet het mooi omschrijft.
“Het lukt mensen met een chronische ziekte vaak niet meer om alle ballen in de lucht te houden. Ze moeten zelf keuzes maken waar ze energie van krijgen op het gebied van gezin, werk en sport, nu hun leven zo’n andere wending heeft genomen,” zegt de trainster. Ze werkt vooral met groepen en weet dat de kracht vaak juist uit de groep komt. Als ervaringsdeskundige weet Margriet waar ze het over heeft.

Workshops en trainingen

Workshops geeft ze in de Zwarte Dennen bij Staphorst, zaterdags om de veertien dagen is iedereen welkom. Daarvoor hoeft men overigens geen chronische ziekte te hebben. Mensen zijn ook welkom na een stressvolle werkweek.
Meerdaagse trainingen vinden plaats op de Veluwe. Daar staat een tent als ‘thuishonk’, waar gesprekken en korte oefeningen plaats vinden. Verder wordt er gewandeld, waarbij men soms opdrachten krijgt die de deelnemers inzicht in zichzelf kunnen verschaffen.
In verband met coronamaatregelen bestaan de groepen nu uit maximaal vier personen. Maar als dat achter de rug is, zullen de groepen variëren van vier tot tien mensen. De workshops en trainingen zijn te boeken in overleg met de werkgever, bedrijfsarts, Arboarts of UWV, maar mensen kunnen zich ook vanuit eigen initiatief opgeven.

Meer info

Meer informatie: HoutMoed via Margriet Hekkert, Kolkland 2 in Nieuwleusen, op de website  www.houtmoed.com en tel. 06 - 26 48 93 97.

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency