HoogOverijssel vraagt minister om meer tijd voor besluitvorming rond Lelystad Airport

DALFSEN - Stichting HoogOverijssel heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) per brief gevraagd om meer tijd te nemen voor het Luchthavenbesluit Lelystad Airport. De bezwaarperiode, die komende vrijdag van start gaat, heeft anders weinig zin, vindt de actiegroep.

“De minister wil het besluit gelijktijdig voorleggen aan de bevolking en aan de Tweede Kamer”, legt Jan Rooijakkers, voorzitter van HoogOverijssel, uit. “Door die aanpak krijgt de Tweede Kamer geen inzicht in de bezwaren van inwoners, gemeenten en provincies voordat ze zelf een oordeel moet vormen over het besluit. Dat is onlogisch en hoogst ongebruikelijk. Het kan alleen dankzij een klein maasje in de wet dat alleen van toepassing is op besluitvorming rond vliegvelden.”

Oneigenlijke toepassing wet
Maar volgens HoogOverijssel wordt de wet- en regelgeving oneigenlijk toegepast. Rooijakkers: “Het Luchthavenbesluit heeft het over ‘wensen en bedenkingen’. En dat lijkt ons heel wat anders dan zienswijzen of bezwaren. Deze aanpak versterkt niet bepaald het vertrouwen onder burgers.”
Daarom verzoekt HoogOverijssel de minister om geen gebruik te maken van deze optie. “Bij alle besluiten voor grote projecten komt de Kamer pas tot een oordeel als alle inspraak- en bezwaarprocedures zijn afgerond. Zodat de politiek de ingebrachte standpunten vanuit de bevolking, maar ook vanuit gemeenten en provincies kan meewegen. Alleen de luchtvaart ontspringt de dans. Wij vinden dit ongehoord.”

Vertrouwen herwinnen
“De minister heeft steeds als uitgangspunt gesteld dat ze het vertrouwen van de bevolking wil herwinnen”, vult Gea de Wit-Verweij van HoogOverijssel aan. “Maar met deze aanpak schaadt ze opnieuw respectloos de inbreng van de inwoners en lokale en provinciale bestuurders.”
Volgens HoogOverijssel werkt de minister vooral toe naar een snelle openstelling van Lelystad Airport. “Met de kans dat de vliegtuigen straks gebruik maken van absurd lage aanvliegroutes boven Noord- en Oost-Nederland”, aldus Rooijakkers. “Dit willen wij koste wat kost voorkomen. Daarom roepen wij iedereen op om een zienswijze in te dienen en de minister te vertellen dat dit niet kan.”

Voorbeeld-zienswijze
HoogOverijssel werkt momenteel samen met de actiegroepen tegen laagvliegen (SATL) aan een voorbeeld-zienswijze die iedereen naar eigen inzicht kan aanpassen en indienen. Deze zienswijze wordt in de loop van januari via de websites van de actiegroepen beschikbaar gesteld.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency