Gemeenteraad akkoord met nieuw gasloos ontwerp voor Pniël-locatie

DALFSEN - De gemeenteraad van Dalfsen heeft tijdens de laatste raadsvergadering ingestemd met het nieuwe ontwerp voor een appartementengebouw op de Pniël-locatie, tussen de Ruitenborghstraat en de Bloemendalstraat.

Een eerder ontwerp van Woonstichting VechtHorst werd in februari van dit jaar afgewezen, met name omdat het niet gasloos was en de omvang niet voldeed aan de wensen van omwonenden. Het nieuwe ontwerp is wel gasloos en kan op meer instemming rekenen van de omwonenden, van zorgcentrum Rosengaerde (dat er gebruik van gaat maken) en het nabijgelegen hospice ’t Huis de Pastorie. Met al deze betrokkenen is de afgelopen maanden meermalen overleg gevoerd, inclusief individuele gesprekken met dezelfde mensen en organisaties. Zowel de omwonenden als zorgcentrum Rosengaerde en het hospice stemmen in met dit nieuwe ontwerp, en daarmee werd voor de gemeenteraad aan een belangrijke voorwaarde voldaan. 

In eerste instantie heeft VechtHorst na de afwijzing in februari laten onderzoeken of het technisch mogelijk was om het aanvankelijke ontwerp van het appartementengebouw alsnog gasloos te realiseren, maar dit bleek financieel niet haalbaar. Het zou leiden tot een maandhuur die ‘niet past bij de doelgroep waar de appartementen voor worden gebouwd’.

De woonstichting heeft in overleg met de architect en de aannemer een nieuw ontwerp voor het appartementengebouw laten maken dat qua stichtingskosten goedkoper is dan het eerdere ontwerp. Het is nu wel financieel haalbaar om dit nieuwe ontwerp gasloos te bouwen. De appartementen worden all-electric zonder gasaansluiting gerealiseerd. Elk appartement krijgt van een individuele luchtwarmtepomp en zeven zonnepanelen op het platte dak om het hogere elektraverbruik door het gasloos concept te compenseren.

 

Aanpassingen

Bij het ontwerp is VechtHorst tegemoet gekomen aan de bezwaren die omwonenden eerder hebben geuit op het eerste ontwerp. Zo zijn de appartementen aan de zijde van de Ruitenborghstraat zowel aan de west- als de oostzijde van binnen gespiegeld, zodat de slaapkamer van deze appartementen aan de zijgevel komen in plaats van de woonkamer en omwonenden aan beide zijden van het appartementengebouw meer privacy hebben. De grote algemene berging aan de westzijde in het vorige ontwerp is op die plek vervallen. Er worden nu drie kleinere algemene bergingen gerealiseerd, één op elke verdieping. Hierdoor lijkt het terrein om het gebouw ruimer en lijkt het gebouw verder af te staan van de woningen van de omwonenden aan de westzijde van het gebouw. Naar verwachting wordt er volgend jaar na de zomer gestart met de bouw van het appartementencomplex.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency