Foto: Zuidzijde Kerkplein

Gemeentebelangen pleit bij discussie over autovrije klimaatwinkelstraat voor meer parkeerplaatsen op Kerkplein en Fokkensterrein

DALFSEN – Als grootste partij in de Dalfser gemeenteraad schaart Gemeentebelangen (GB) zich niet achter de conclusies van het parkeeronderzoek Klimaatwinkelstraat dat de gemeente Dalfsen eind vorig jaar uitvoerde.

Het schrappen van 26 parkeerplaatsen in de Prinsenstraat (4 stuks) en op het Kerkplein (22 plekken) past volgens GB-fractievoorzitter Inge Haarman niet bij een gastvrij en aantrekkelijk boodschappendorp Dalfsen.  

Extra parkeerplaatsen

Bij de bespreking van het parkeeronderzoek in de raadscommissie pleitte Haarman er maandagavond voor om aan de oost- en zuidzijde van het Kerkplein toch nog tien tot vijftien parkeerplaatsen te handhaven. Ook het Fokkensterrein is volgens haar prima geschikt voor een (tijdelijk) parkeerterrein en als laad- en losplaats. “We hebben dit terrein niet voor niets aangekocht. Dit is een veel betere plek dan de veel te smalle Molenstraat, waar het college vier plekken terug wil laten komen omdat er vier parkeerplaatsen in de Prinsenstraat verdwijnen. Het groener maken van de Molenstraat is juist een veel betere oplossing”, aldus Haarman. Daarmee staat haar fractie lijnrecht tegenover het college dat concludeert dat de locatie Fokkens niet nodig is maar ook niet haalbaar is voor parkeren, laden en lossen. De toegang via de Vechtdijk naar dit terrein is smal en niet geschikt voor grotere voertuigen. Daar komt bij dat het verkeer dat in- en uitrijdt via de Vechtkade kan zorgen voor verkeersonveilige situaties op deze doorgaande weg.

Chocola

Bij wethouder André Schuurman (GB) ligt nu de uitdaging om hier ‘chocola van te maken’, zoals hij het zelf noemde. Vier fracties (CDA, ChristenUnie, PvdA en D66), die samen een raadsmeerderheid vormen, gaven aan wel voorstander te zijn van een autovrij winkelgebied maar ze maken zich ook zorgen over de toekomst. Zo ontbreekt er een parkeervisie voor ontwikkelingen die op stapel staan in andere delen van het centrumgebied. Ook plaatsten de fracties kanttekeningen bij het feit dat geen rekening is gehouden met de groei van het dorp Dalfsen. Dick van Gelder (ChristenUnie) opperde om de parkeerplaatsen onder het gemeentehuis in de weekenden open te stellen voor het winkelend publiek. Net als Leander Broere (PvdA) drong Van Gelder er ook op aan als gemeente de regie te nemen bij het maken van plannen voor ondergronds parkeren. Gerrit Jan Veldhuis (VVD) bleef bij zijn eerdere standpunt dat een autovrij centrum niet past bij Dalfsen. Dichtbij de winkels parkeren is volgens Veldhuis juist een sterk punt van het dorp aan de Vecht.  

Inloopbijeenkomst

Donderdag 13 april is er van 18.30 tot 20.30 uur in de centrale hal van het gemeentehuis nog een inloopbijeenkomst voor belangstellenden over het definitieve ontwerp voor de klimaatwinkelstraat. In mei neemt de raad een besluit over het ontwerp en het geld dat nodig is voor de uitvoering.

Foto onder: Oostzijde Kerkplein.

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency