Foto: de fractie van Gemeentebelangen Dalfsen. Archieffoto: Marcel van Saltbommel.

Gemeentebelangen: al 90 jaar in de Dalfser politiek

DALFSEN - Deze maand bestaat politieke partij Gemeentebelangen Dalfsen 90 jaar. Reden voor de partij om een (bescheiden) feestje te vieren, terug te blikken, maar vooral ook vooruit te kijken.

De fractieleden memoreren dat ze als partij steeds groter zijn gegroeid, qua leden en qua zetelaantal: 9 stuks van de in totaal 21 zetels bij de laatste verkiezingen. Daarmee zijn ze de grootste partij in Dalfsen. Gemeentebelangen ging op 20 oktober 2005 samen met Algemeen Belang 2000 (AB2000), de partij uit Nieuwleusen. Sinds de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2001 vormen Nieuwleusen en Dalfsen samen de gemeente Dalfsen. De fractieleden benadrukken dat de herindeling niet van bovenaf was opgelegd en zijn blij dat beide gemeentes elkaar hebben gevonden. Al duurde het natuurlijk wel even voor de verschillende culturen op elkaar waren afgestemd. Tegenwoordig telt Gemeentebelangen zo’n 170 leden en drie ereleden.

Grotere gemeente

“Omdat we als gemeente veel groter zijn geworden, konden we veel grotere projecten uitvoeren,” zegt fractievoorzitter Jos Ramaker. Hij is sinds 2000 lid van de partij en zit al vanaf 2001 in de raad. Hij weet dus veel van de recente geschiedenis van Gemeentebelangen. “We hebben veel moeite gedaan om uit elke kern betrokken inwoners bij de partij te krijgen en dat is gelukt. Er werden wel eens grapjes gemaakt dat we zoveel voetbalvoorzitters bij de partij hadden, maar dat zijn wel hele actieve inwoners.” Als enige partij van Dalfsen heeft Gemeentebelangen geen landelijke partij waar lijntjes naartoe lopen en daardoor hebben ze de vrije hand om een eigen lijn uit te zetten. De raadsleden willen zich vooral veel tussen de inwoners begeven, want zo horen ze het beste wat er speelt.
In de loop van de jaren zijn de vraagstukken voor de raad wel veel complexer geworden, weet Jos. Zoals bijvoorbeeld de Omgevingswet, de Regionale Energiestrategie en Ruimtelijke Ordening. Door de decentralisatie vanuit het Rijk is er veel meer op het bordje van de gemeente gekomen en is de rol van de raadsleden wel veranderd. Ramaker ervaart het dualisme dat in 2002 is ingevoerd, als een goede zaak. Daardoor is er wel meer discussie in de raad.

Voorzieningenniveau

Speerpunt van Gemeentebelangen is dat het Dalfser voorzieningenniveau op orde blijft, ook in de kleine kernen. Dus blijven bouwen, zodat de jeugd in gemeente Dalfsen kan blijven wonen en de scholen levensvatbaar blijven. Terugkijkend concluderen de fractieleden dat de voorzieningen nu goed op orde zijn, zeker qua accommodaties, en daar is Gemeentebelangen best een beetje trots op. Al is dat natuurlijk wel in samenwerking met de andere partijen bewerkstelligd, haasten ze zich te zeggen. De voorzieningen en leefbaarheid handhaven, ziet de partij als grote uitdaging, omdat er momenteel veel onzekerheden zijn vanuit het Rijk en gemeenten het met veel minder geld moeten doen. Verder vindt de partij de veiligheid op de weg erg belangrijk en het thema duurzaamheid, zoals gasloos bouwen. De bedrijven en middenstand willen ze, waar mogelijk, ondersteunen. De partij vindt ook dat Dalfsen een groene gemeente moet blijven, dus kritisch kijken naar wat je toestaat in de omgeving.
De fractieleden concluderen dat de discussies in de raad van Dalfsen redelijk harmonieus verlopen. “Misschien zijn we soms wel iets te lief voor elkaar,” zegt fractielid Ingrid Kappert. “De Dalfser politiek is misschien een beetje saai (positief bedoeld), maar wel betrouwbaar. Maar als het resultaat voor de inwoners maar goed is.” Gemeentebelangen hoopt ook dat Dalfsen een zelfstandige gemeente kan blijven want: alles wat groter wordt, is niet altijd beter, volgens de fractie. Ze gaan vol vertrouwen op naar het 100-jarig jubileum.

 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency