Foto: Archieffoto Oosterdalfsersteeg.

Gemeente stopt met pilot tiny houses Oosterdalfsersteeg

DALFSEN – Na een maandenlang onderzoek trekt de gemeente Dalfsen de stekker uit het project om als proef twaalf tiny houses voor spoedzoekers te bouwen aan de Oosterdalfsersteeg. Vorig jaar wees Dalfsen het weiland direct ten noorden van begraafplaats Welsum aan als plek voor de kleine huisjes.

Toen dacht de gemeente nog dat deze plek eenvoudiger was te ontwikkelen dan een andere mogelijke locatie aan de Gerner Es bij de Koekoeksteeg. Onderzoeken wijzen nu uit dat het niet zo gemakkelijk is als eerst gedacht. Vooral de kosten van de aanleg van de riolering en andere nutsvoorzieningen als waterleiding en elektra lopen flink op.

Problemen

De verhuur van de grond aan Woonstichting VechtHorst voor deze tijdelijke huurwoningen zorgt ook nog eens voor problemen. De btw-constructie is ingewikkeld en VechtHorst heeft aangegeven dat als er huur betaald moet worden voor de grond het project niet rendabel is. Verkoop van de grond aan VechtHorst is voor de gemeente geen optie. Permanente sociale woningbouw doet volgens de gemeente afbreuk aan de toekomstige invulling van het terrein met ruime kavels voor vrijstaande of twee-onder-één kapwoningen.

Kostbaar

Al met al komt de gemeente tot de conclusie dat de nadelen van de pilot zwaarder wegen dan de voordelen. Daarom heeft het Dalfser college van burgemeester en wethouders besloten niet verder te gaan met dit kostbare project dat ook nog eens veel capaciteit van de eigen organisatie vraagt. Het college zet liever in op projecten waarvan de haalbaarheid groter is en blijft open staan voor andere initiatieven voor tiny houses. ‘Verder zijn er zoveel ontwikkelen op het gebied van flexibele woningbouw dat er andere en betere oplossingen zijn voor het grote tekort aan woningen dan deze pilot’, aldus het voorstel aan de gemeenteraad.  De raadscommissie bespreekt dit voorstel op maandag 13 maart. 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency