Foto: burgemeester Erica van Lente (links) ontvangt het eerste kwartetspel van Tom.

Gemeente Dalfsen lanceert cyberkwartet, tegen cybercrime

DALFSEN - Onder het motto ‘Speel slim offline, blijf veilig online’ lanceert gemeente Dalfsen vandaag (dinsdag) een offline cyberkwartet, op de landelijke actiedag ‘Echt Niet Vandaag’.

Het kwartet heeft hetzelfde doel als de landelijke actiedag, namelijk het vergroten van bewustwording over de risico's van cybercrime (zoals online oplichting).
Bedenker Tom overhandigde het eerste cyberkwartetspel officieel aan burgemeester Erica van Lente. Hij was eerder stagiair bij gemeente Dalfsen en deed onderzoek naar digitale veiligheid. Door het spelen van het kwartet leer je online risico's herkennen en verkleinen en hoe hierop te reageren. Het spel wordt op verschillende plekken binnen de gemeente verspreid, maar iedereen kan het ook downloaden op de website van de gemeente Dalfsen, op www.dalfsen.nl/cybercriminaliteit

Bewustwording

Burgemeester Van Lente benadrukt het belang van de campagne en van het spel: "Door bewustwording offline te bevorderen, vergroten we de veiligheid online. Deze campagne is het resultaat van onderzoek naar digitale veiligheid in Dalfsen en manieren om onze inwoners te informeren."

Aanpak cybercrime

Uit landelijk onderzoek blijkt dat cybercriminaliteit de meest voorkomende vorm van criminaliteit is waarmee inwoners te maken krijgen. Uit de enquête die is uitgevoerd onder de inwoners van Dalfsen blijkt echter dat mensen de kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit over het algemeen laag inschatten. Inwoners en ondernemers gaven in de enquête aan vooral behoefte te hebben aan meer informatie over hoe ze zich tegen cybercriminaliteit kunnen beschermen en hoe ze het kunnen herkennen.

Kennis aanleren

Uit onderzoek over het effect van (cybersecurity)campagnes komt naar voren dat het belangrijk is om voorbeelden te geven, effecten uit te leggen, tips te geven en zowel vaardigheden als kennis aan te leren. Gamificatie, het inzetten van spelelementen, kan helpen om mensen te bereiken. Daarom zet de gemeente Dalfsen een kwartet in tijdens de campagne die verschillende doelgroepen meermaals kunnen spelen. In het kwartet komen verschillende voorbeelden van cybercriminaliteit aan bod net als maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt. De komende jaren wordt er door de gemeente Dalfsen op verschillende manieren aandacht besteed aan online veiligheid. Het kwartet is het eerste middel om de digitale gevaren van cybercriminaliteit onder de aandacht te brengen.

‘Better safe than sorry’

Naast de lancering van het kwartetspel nemen medewerkers van de gemeente Dalfsen dinsdag ook deel aan de actiedag in Zwolle. Daar vindt het congres 'Better Safe Than Sorry' plaats. Het congres richt zich op MKB-ondernemers en legt de nadruk op de noodzaak van digitale veiligheid en het vergroten van cyberweerbaarheid. Ondernemers in de gemeente Dalfsen zijn hiervoor al eerder uitgenodigd. Meer informatie over het congres is te vinden op https://www.pvo-oostnederland.nl/agenda/better-safe-than-sorry-zwolle/

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency