Foto: Geke Hoekman.

Geke Hoekman verlaat bibliotheek na 40 jaar

DALFSEN - Geke Hoekman (66) uit Oudleusen neemt vrijdag na 40 jaar afscheid van de bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen. Op 1 mei 1980 begon ze in bibliotheek Oudleusen met vier uurtjes op de woensdag.

“In die tijd was er nog weinig samenwerking tussen de bibliotheken,” zegt Geke. “Een paar jaar later kwamen er hoofdbibliothecarissen en werden en stichtingen gevormd van meerdere bibliotheken.” Ze kreeg meer uren en werkte vanaf toen op meerdere plaatsen, zoals in Hoonhorst en Dalfsen en ook lange tijd in Ommen. De laatste jaren werkte ze vooral in Nieuwleusen en Dalfsen. Geke vond het altijd afwisselend werk, ook door de meerdere vestigingen waar ze werkte, zodat ze ook allerlei verschillende collega’s had. Bovendien was ze ook als leesconsulent verbonden aan twee scholen. Het leukst vond Geke het contact met de klanten en met de kinderen van de scholen.

Meerdere generaties

In 40 jaar tijd kreeg ze te maken met meerdere generaties: in een winkel riep een keer een jongetje: “Hé, die mevrouw die ken ik! Die is van de bieb!” De vader zei: “Ja, die ken ik ook nog!” Verder vond ze het organiseren van activiteiten erg leuk, zoals de voorleesontbijtjes voor peuters of tijdens de kinderboekenweek, zoals een vossenjacht. Daarop kwamen soms wel 60, 70 kinderen af die haast de bieb uitpuilden. Geke vond het verder erg plezierig om samen te werken met alle vrijwilligers. “Oudleusen draait zelfs helemaal op vrijwilligers, daar ben ik erg trots op. Dat het zo toch een volwaardige bibliotheek kon blijven. Ze doen het toch maar!”
at ze hierna gaat doen, gaat Geke nog bekijken. In ieder geval houdt ze van tuinieren, puzzelen en lezen en ziet verder wel wat er op haar afkomt.

Afscheidsborrel

Op vrijdag 3 juli heeft Geke met de collega’s (op anderhalve meter) een afscheidsborrel in De Wiekelaar. Vanwege de coronamaatregelen liep het de laatste maanden allemaal wat anders met thuiswerken en zo, maar: “Ik ben in bibliotheek Oudleusen begonnen en eindig er ook,” besluit Geke.


 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency