Fietsen gekeurd op De Zaaier in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - Op CBS De Zaaier werd woensdagmorgen tijd uitgetrokken voor het controleren van de fietsen waarmee de leerlingen naar school komen. Deze jaarlijkse actie wordt opgezet in samenwerking met SAAM Welzijn, de gemeente Dalfsen (namens welke wethouder André Schuurman een kijkje kwam nemen) en de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland. Ze is bedoeld om de veiligheid te vergroten tijdens de reis van en naar school.

Medewerkers van Klinge Tweewielers – de lokale rijwielenspecialist, die hier net als in voorgaande jaren, belangeloos aan meewerkt – keken de fietsen na en controleerden deze op een twintigtal punten. Zo werd erop gelet of stuur, handvaten en spaken goed vast zitten, of de banden voldoende profiel hebben, de ketting goed is afgesteld, de bel goed te horen is en of verlichting en reflectoren goed werken. Als het rijwiel in orde werd bevonden, kreeg de fiets een OK-sticker. Wanneer er op een of meerdere punten wat aan mankeert, kregen de kinderen een brief mee voor hun ouders/verzorgers, met de vraag om de gebreken te (laten) herstellen.

Van de kleuterklassen bleken alle kinderen een deugdelijke fiets te hebben. Van de groepen drie tot en met acht  waren er van de 135 gekeurde fietsen 108 volledig in orde. Zevenentwintig kinderen kregen dus een brief mee. Op 30 oktober vindt op de school een tweede controle plaats.

“Zo willen we bijdragen aan de veiligheid van onze leerlingen in het verkeer”, zegt directeur Hetty Ruitenberg. “We doen dit elk jaar in oktober, rond de tijd dat het nog donker is als de kinderen van huis vertrekken. Dit jaar sluit het bovendien goed aan bij het thema van de Kinderboekenweek: Vervoer.” Er zijn meer scholen die deze jaarlijkse keuring doorvoeren. Bovendien gebeurt er meer op dit gebied: naast de jaarlijkse verkeersexamens is er op alle scholen aandacht voor het dode-hoekproject.

Rode streep langs stoeprand

De Zaaier werkt ook aan de veiligheid in de directe omgeving van de school. Zo was er enkele jaren geleden nogal wat te doen om de grote verkeersdrukte op de aangrenzende straten rond de tijd dat de kinderen naar school kwamen en de school weer verlieten. Dat probleem is deels opgelost door een rode streep op de stoeprand langs het Zandspeur. Dat werkt goed, maar de verkeersdrukte heeft zich nu verplaatst naar de Burg. Bentinckstraat. “We zouden ook hier graag zo’n aanpassing aanbrengen”, aldus Ruitenberg. Een uitgebreidere oplossing, zoals meer verkeersborden, bleek niet haalbaar, omdat de gemeente en Veilig Verkeer Nederland geen voorstander zijn van een te grote hoeveelheid verkeersborden.”

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency