Foto: Irene van der Vegte, cultuurcoach van de gemeente Dalfsen.

‘Erop uit!’ tijdens de Week van de Amateurkunst in Dalfsen

DALFSEN - De Week van de Amateurkunst (WAK) in Dalfsen bestaat uit een zeer uitgebreid programma. In alle kernen van de gemeente worden allerlei activiteiten georganiseerd van zaterdag 11 tot en met zondag 19 september. Bovendien is er samenwerking met Kunst om Dalfsen, dat plaatsvindt op zaterdag 18 en zondag 19 september.

“Het thema is ‘Erop uit!’ zegt Irene van der Vegte, cultuurcoach van de gemeente Dalfsen. “En dat is wel heel toepasselijk, nu iedereen zo’n lange tijd weinig heeft kunnen ondernemen vanwege corona.” Ze merkte aan de opgave wel dat mensen echt zin hebben om weer wat te doen. Ze licht wat hoogtepunten uit het programma. “Op zaterdag 11 september 13.30 uur stappen we letterlijk de WAK-week in. Vanaf de Blauwe Bogenbrug in Dalfsen gaat wethouder Jan Uitslag op stap met verhalenverteller Mink de Vries en iedereen die mee wil doen. Samen ontdekken we verhalen over Dalfsen, De Vecht en het kasteel op de Rechteren-Devotie Wandelroute. Samen geïnspireerd raken door de natuur, genietend van een mooi verhaal, met ruimte voor ontmoeting en gesprek.”
Die dag kunnen belangstellenden ook meedoen aan ‘Zing je vrij’ met mevrouw Vlinder. Jeannette den Ouden uit Nieuwleusen vraagt iedereen om zijn of haar favoriete lied mee te nemen naar de voormalige synagoge in Dalfsen. Dan gaat men ’s morgens samen repeteren.

Kulturhus De Spil

“Bij Kunstpunt De Spil in Nieuwleusen komt het vrolijke Hounddog Duo zaterdag en zondag covers spelen,” zegt Irene, “van pop en rock & roll, sixties, smartlappen en ballads. Het grappige is dat de bezoekers zelf een keuze kunnen maken uit het muzikale menu. En ondertussen kunnen ze de expositie bekijken in De Spil.” ‘Kom van die molen’ speelt zich af bij Molen Massier op zaterdag 18 september. Daar verzorgt Het Talentenhus ’s middags twee keer een muzikaal optreden vanaf de molen, zeer de moeite waard. Verschillende kunstenaars verzorgen in de molen een expositie in de WAK-week, zoals Geert Schoemaker, Cor Nijboer, Nadia van de Streek, Ingrid de Bruin en Mariët Wichers Schreur. “Verder geven de bibliotheken in Nieuwleusen en Dalfsen workshops Spoken Word en Spelen met taal,” zegt de cultuurcoach. ”Mensen die dat leuk vinden, kunnen hun zelfgemaakte gedichten posten op sociale media met de #poëziednadalfsen en meedoen met de gedichtenwedstijd.”

Activiteiten Lemelerveld

In Lemelerveld is ook veel te doen, deels in combinatie met Kunst om Dalfsen. Ronne van den Hurk (student aan de Klassieke Academie voor Beeldende kunst in Groningen) vertelt over tekenen en schilderen aan de hand van voorbeelden aan de Langsweg 31 in Lemelerveld. Muziekvereniging en jeugdkorps Polyhymnia laten na lange tijd weer van zich horen. Zij houden op zondagmiddag een rondgang door het dorp en verzorgen een zomers concert op het Kroonplein. Het koor Voices treedt op in de mooie tuin van hun dirigente Mieke Bruins. Liefhebbers kunnen kijken hoe Hennie Janssen haar Happy Stones beschildert en kunnen eventueel ook zelf ook een vrolijke steen decoreren aan de Nieuwe Berkendijk 8.

De Vuurvogel

Eén van de optredens die eruit springt, is het openluchtconcert dat Jeugd Symphonie Orkest De Vuurvogel verzorgt op donderdag 16 september buiten bij kulturhus De Spil. Bente van der Steeg, bekend van de laatste editie van The Voice Kids, speelt mee als soliste.
Wie nog niet zelf op stap wil gaan, kan de WAK ook meebeleven in de eigen huiskamer. Zondag is de opname van WAK Live waarop via het YouTube-kanaal kunst en cultuur wordt uitgezonden. Het live programma wordt opgenomen in de Stoomfabriek. Diverse kunstenaars komen aan bod en zijn optredens van bijvoorbeeld Muziekhandel Droog. Publiek kan zich aanmelden om er bij te zijn, met een mailtje naar [email protected]
Voor het gehele programma, met workshops, open repetities, ‘kunstgreep’ voor kinderen, optredens en dergelijke, kijk op de website www.wakdalfsen.nl Per activiteit staat hoe je je aan kunt melden.

 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency