Foto: de sportkampioenen tijdens de Nieuwjaarsreceptie in Dalfsen. Foto: Marcel van Saltbommel.

Erica van Lente wil graag ‘dorpsburgemeester’ worden

DALFSEN - De foyer van het gemeentehuis stond donderdagavond goed vol tijdens de Nieuwjaarsreceptie in Dalfsen. Vele inwoners maakten gebruik van de mogelijkheid om elkaar een goed 2020 te wensen.

Dat er dit jaar geen alcohol werd geschonken, was dus geen beletsel. Vanwege de huldiging van de sportkampioenen uit de gemeente waren er alleen alcoholvrije dranken beschikbaar, in verband met de aanwezigheid van ‘achttien-minners’.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester

Erica van Lente begon haar eerste nieuwjaarstoespraak als burgemeester van Dalfsen met het memoreren van de steekpartij die even na middernacht plaatsvond in Lemelerveld in de nieuwjaarsnacht. Ze vond het verdrietig dat zoiets ook in gemeente Dalfsen gebeurt en wenste het slachtoffer een spoedig herstel toe. Nog niet alle schade in de nieuwjaarsnacht is in kaart gebracht, maar de burgemeester kon al wel melden dat er vijfduizend euro schade is aan straatnaamborden en ander straatmeubilair.

Opvallende initiatieven

De burgemeester blikte eerst terug op een aantal opvallende initiatieven van het afgelopen jaar, zoals bijvoorbeeld Naaiatelier SamSam, het initiatief voor statushouders, dat de Duurzame 100 van dagblad Trouw en de landelijke tv haalde. De bewoners van de Westerhof in Dalfsen die de groenste straat van Overijssel hadden, de Koninklijke onderscheidingen, de Zilveren Anjer voor Ab Goutbeek en de regenboogvlag die wapperde op 11 oktober.

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

'Dorpsburgemeester'

Ook voor de burgemeester zelf was het afgelopen jaar bijzonder omdat ze nieuw was in Dalfsen. “Ik wist van niks, maar ik heb inmiddels een dwarsdoorsnede gezien van alles wat Dalfsen te bieden heeft.” Van Lente had in de afgelopen vrije dagen het boek ‘Het dorp’ van Wim Daniëls gelezen. Volgens het boek verdien je pas de titel van ‘dorpsburgemeester’ als je alle inwoners kent. Anders ben je een ‘stadsburgemeester in een dorp.’ Haar streven is toch wel om ‘dorpsburgemeester’ te worden.. Inmiddels heeft de burgemeester zich ingeschreven als inwoner van de gemeente Dalfsen, ze is de 28.592e inwoner.

Vooruitblik 2020

Verder blikte Van Lente vooruit: “De vraag ‘hoe wilt u samenwerken’ zal nog wel eens voorbij komen. Waarin moet de raad initiatief nemen?” Vanaf 18 januari kunnen de inwoners al een ‘sneak-preview’ krijgen op de Toekomstvisie van Dalfsen en de Omgevingsvisie komt eraan. Verder wordt in 2020 75 jaar Vrijheid gevierd, waarbij alle kernen van Dalfsen een programma aanbieden. In mei wordt de Messerschmitt, een Duits jachtvliegtuig, opgegraven in een weiland in de buurt van Hoonhorst. De Samenloop voor Hoop wordt gehouden in Dalfsen en Hoonhorst viert het 250-jarig bestaan.

Sportkampioenen Dalfsen

In de raadzaal werden de sportkampioenen gehuldigd. Wethouder Jan Uitslag had in de Oudejaarsconference van Claudia de Breij gehoord dat je een goed verliezer moet zijn om een goede winnaar te kunnen worden. Van iedere kampioen werd een kort filmpje getoond en daarna kregen ze een roos, een handdoek en een bon overhandigd.

De link naar het filmpje van de gemeente Dalfsen: https://www.youtube.com/watch?v=xP62sStEQMw

 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency