Foto: Marcel van Saltbommel.

Duizenden bezoekers op de been bij Oranjefeesten Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - De jaarlijkse Oranjefeesten in Nieuwleusen waren ook dit keer weer een daverend succes. Een volle week lang stond het dorp – met name het evenemententerrein, maar ook de vele versierde straten – helemaal in het teken van vele activiteiten voor jong en oud, bij elkaar zo’n 25 verschillende onderdelen.

De autorodeo op zaterdag was met 158 deelnemers en enkele duizenden bezoekers opnieuw een hoogtepunt met massale belangstelling, maar ook kleinschaliger evenementen mochten zich verheugen in een goede opkomst. Zo wordt de ondernemersborrel steeds beter bezocht en waren de grote feestavonden op vrijdag en zaterdag weer een doorslaand succes met uitstekende bands. Hetzelfde gold voor de oldtimershow en Nieuwleusen Got Talent.
Ook de nieuwe opzet van de woensdagavond bleek een schot in de roos. Voor de verstaanbaarheid van de overigens zeer goed ontvangen cabaretvoorstelling - Kampman & Co met Zoas ’t Was - werd ditmaal uitgeweken naar het nabijgelegen kulturhus De Spil, dat over een betere akoestiek beschikt. En dat bleek een zet die door iedereen werd gewaardeerd.

Officiële opening

Bij de officiële opening kreeg burgemeester Erica van Lente de lachers op haar hand door haar ambtsketting af te doen en deze te verruilen voor een T-shirt van de Oranjefeesten. De pubquiz in de feesttent werd diezelfde avond eveneens druk bezocht.
De vernieuwde aanpak kwam ook tot uiting in het feit dat kaarten voor de ‘betaalde’ evenementen dit jaar uitsluitend in de voorverkoop verkrijgbaar waren. Dat werkte: het leeuwendeel van alle kaarten ging op deze manier van de hand en de reacties erop waren grotendeels positief. “Mensen snappen dat het nodig is”, aldus bestuurslid Dorien Zieleman. “Voor de veiligheid, maar ook om te voorkomen dat zich lange rijen bij de entree vormen.”

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Versierde straten

Bij de versierde-stratenwedstrijd wees de jury – dit jaar een afvaardiging van de Oranjevereniging Hasselt – drie straten aan als winnaars. De Stekelbaars werd met 111 punten eerste. De jury roemde de ‘enorm enthousiaste ontvangst’ in de straat en de keuze voor een ‘erg actueel en belangrijk thema’ dat bovendien ‘goed was uitgewerkt’. De Meeleweg werd tweede met 109 punten. Bij de rondgang dinsdagavond waarde de jury zich ‘echt in de Efteling’, liet zij weten. Het concept was ‘heel goed uitgewerkt, waarbij ‘knap de gehele lengte van de straat was gebruikt.’
Derde werd het Ruitenveen met 97 punten. De jury vond het ‘knap dat zo’n leuk thema op een groot oppervlak werd uitgewerkt.’ Ook hier was de jury zeer te spreken over de ontvangst. Al signaleerde ze wel een klein minpuntje: ‘het water dat we over ons heen kregen’. Gelukkig ging die laatste opmerking vergezeld van een knipoog… De aanmoedigingsprijs was voor de Prinses Beatrixlaan (95 punten). Hier prees de jury de afwerking en het materiaalgebruik.

Wisselvallig weer

Wel speelde het wisselvallige weer de feestweek af en toe parten. Bij de autorodeo bleef het op een enkel buitje na grotendeels grotendeels droog. De kinderrommelmarkt op woensdagmiddag en de kinderspelen op donderdag moesten vanwege de regen naar binnen worden verplaatst.
Het bestuur van de Oranjevereniging Nieuwleusen kijkt samen met het jeugdbestuur met veel plezier terug op het evenement. Omdat een groot deel van de activiteiten gratis was, is een nauwkeurige schatting niet te maken, maar de organisatie gaat ervan uit dat de verschillende onderdelen bij elkaar zeker 15.000 mensen op de been hebben gebracht.

Vrijwilligers onmisbaar

“De organisatie van de feestweek is altijd een enorme inspanning voor een groot aantal mensen, maar het is altijd zeer de moeite waard”, meldt voorzitter Patrick Belderink. “Je merkt elk jaar weer dat het een feest is dat door het hele dorp wordt ondersteund. Zowel kleine als grote bedrijven sponsoren met financiële bijdragen, in natura of letterlijk met de handen, door als vrijwilliger te fungeren. En vooral die laatste groep is onmisbaar: of het nu gaat om mensen die via de verenigingen geleverd zijn, ouders en leerkrachten uit het onderwijs die de kinderspelen ondersteunen of afzonderlijke werkgroepen die bijvoorbeeld de autorodeo of de versierde stratenwedstrijd op touw zetten; we hebben ze allemaal nodig. Zonder vrijwilligers geen Oranjefeesten.”

Foto’s: Marcel van Saltbommel.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency