Dorp Dalfsen breidt alleen uit in oostelijke een westelijke richting

DALFSEN - De dorpskern van Dalfsen breidt eerst naar het oosten uit en daarna naar het westen. Een uitbreiding in noordelijke richting is definitief van de baan.

Een meerderheid van de Dalfser gemeenteraad sprak zich hier afgelopen maandagavond voor uit. Alleen de coalitiepartijen Gemeentebelangen en CDA stemden voor het volledige voorstel van burgemeester en wethouders. De o voltallige oppositie (CU, PvdA, VVD & D66) stemde tegen; zij wilden graag de mogelijkheid van nader onderzoek naar de noordelijke variant open houden, maar hun tegenvoorstel haalde het niet.

De goedkeuring van de gemeenteraad aan het voorstel van B&W betekent tevens dat de zogenoemde voorkeursgebieden in het oosten en westen flink zijn ingeperkt. Het voorkeursrecht – waarbij grondeigenaren bij eventuele verkoop hun grond allereerst aan de gemeente moeten aanbieden – geldt nu nog slechts voor zo’n 23 hectare aan de oostkant van de kern Dalfsen en zo’n 17 hectare aan de westkant. Deze duidelijkheid vinden alle fracties in de gemeenteraad belangrijk, maar er wordt zeer verschillend gedacht over de mogelijke uitbreidingsrichtingen van het dorp.

De optie noord valt dus definitief af. De oppositiepartijen vinden dat opmerkelijk, zo lieten ze deze week in een gezamenlijke verklaring weten, omdat de verschillende onderzoeken laten zien dat ook noord een aantrekkelijke optie kan zijn. Zo heeft noord minder landschappelijke kwaliteit, een lagere verwachting van archeologische waarden en is het gebied verkeerstechnisch het beste ontsloten. Volgens het college zijn er in dit gebied veel grondspeculanten actief, maar Gerrit Jan Veldhuis (VVD) stelde daar tegenover dat dit ook geldt voor het gebied ten westen van het dorp Dalfsen.

Daarnaast vindt de oppositie dat de inwoners onvoldoende betrokken zijn bij de besluitvorming. Volgens de vier partijen had het college een veel beter gesprek moeten voeren met inwoners over de vraag naar welke kanten Dalfsen moet uitbreiden. Maar volgens Gemeentebelangen en CDA is er in een later stadium nog alle ruimte om inwoners hierover te laten meepraten.

Het CDA hecht er vooral waarde aan dat er met dit besluit duidelijkheid is ontstaan voor veel eigenaren van gronden ten oosten en westen van de dorpskern van Dalfsen. “Het CDA is hier erg blij mee”, aldus raadslid Bert Ruitenberg, “omdat we hiermee zowel duidelijkheid voor de grondeigenaren als voor de bewoners van de nieuwe uitbreidingslocaties hebben gerealiseerd.” Met de gronden die nu zijn aangewezen, kan Dalfsen de komende tientallen jaren voorzien in de lokale woningbehoefte. Volgens het CDA is hiermee gegarandeerd dat ook de jongeren van nu in de toekomst een betaalbare woning kunnen vinden in het dorp.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency