DJ’s Eddie Mensink en Jan Oostra eenmalig weer achter draaitafels in ’t Witte Peerd

NIEUWLEUSEN - Partycentrum ’t Witte Peerd wordt op zaterdag 4 februari voor één avond omgedoopt tot ‘Superdancing Reuvers’. Voormalige DJ’s Eddie Mensink en Jan Oostra, oftewel DJ Oosie, nemen die avond nog één keer plaats achter de draaitafels.

Het moet een avond vol nostalgie worden. Vandaar ook de naamswijziging. Want het huidige Witte Peerd, stond vroeger in de volksmond bekend als Reuvers. “De huidige eigenaren, André, Klaas en Arian, hebben ons al een tijdje geleden gevraagd om een keer weer achter de draaitafels te gaan staan”, vertelt Eddie. “Ze bleven er maar over doorgaan.” “En we pakken gewoon ouderwets de microfoon er weer bij”, vult Jan aan.

Uitgaansleven

De twee komen allebei uit Nieuwleusen en kennen elkaar al sinds hun jeugd. Eddie is 55, Jan 60. Onafhankelijk van elkaar bouwden ze in de jaren zeventig, tachtig en negentig een carrière op als DJ in het uitgaansleven van (grotendeels) noordoost Nederland. Met de muziek die toen populair was. Van oude discokneiters van Boney M. tot U2, van R&B tot Golden Earring. Eddie stond er in die tijd bekend om dat af en toe ook aan te vullen met Nederlandstalig. “In het begin tikten ze naar hun voorhoofd, maar na een jaar of drie kwamen de grootste critici zelf met verzoekjes in die richting”, vertelt hij. Jan en hij werken nu ook al zo’n achttien jaar samen achter de schermen bij het Mega Piraten Festijn: Eddie als hoofdorganisator, Jan als terreinmeester. “Eigenlijk zijn we nu met hetzelfde bezig als vroeger als DJ: het vermaken van mensen”, vertelt Jan. “Niet meer op een podium, maar achter de schermen. We zorgen voor leuke avonden, waarbij alles goed en veilig moet verlopen. Dat gaat allemaal in overleg: ‘Zo willen we het, zo gaan we het doen!’”

Oortwijn

Jan ging als klein jochie al kijken bij de draaisessies van een oudere broer van een kameraad van hem in ’t Witte Peerd. “En als hij dan naar de wc moest, mocht ik soms even draaien. Met trillende handen de naald op het vinyl…” Hij sloot zich onder andere aan bij Black Angel, de drive-inshow van Wim van Veen. Hij kreeg al snel een vaste stek bij Oortwijn in Dalfsen op de zondagmiddag. “Toen ik daar begon, was het niet heel druk, maar toen ik een jaar of drie later vertrok, had ik een eigen publiek opgebouwd en was het er elke middag vol. Als je maar verzoekjes draaide die de bezoekers leuk vonden, kreeg je vanzelf een aanhang.” Hij draaide daarna in Zaal Dijk in Lemele, de Bierton in Zwolle, de Oldtimer in Nieuwleusen, de Proatkoele in Dedemsvaart, Dieka, Radstake en nog veel meer andere discotheken. Eddie begon als jochie van 15 in het café van Berend Reuvers in Nieuwleusen. Maar als nel volgden discotheken in de regio. Van de Klok in Ruinerwold tot Takens in Balkbrug, van Smithy’s Palace in Coevorden en Eesveen tot De Leeren Lampe in Raalte, van Flash in Bergentheim tot Bays in Reutum. En nog heel veel meer… “Bij Reuvers is eigenlijk alles begonnen waar ik nu, veertig jaar later, nog mee bezig ben: met het vermaken van mensen met muziek. Daar is de creativiteit begonnen. Als je DJ bent zie je heel snel of een nummer populair gaat worden…”

Verslaving

Het was in die tijd voor de twee een way of life. Eddie herinnert zich dat hij vaak in weekenden wel vijf keer moest draaien. Donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagavond en dan ook de zondagmiddag nog. “Het was een verslaving.” Beiden draaiden zo jarenlang. Vaak namen ze vrienden mee. Jan: “Met vijftien en zestien man naar allerlei discotheken. Via mij kregen ze dan een paar consumptiebonnen. Dan stond er al flink wat volk en kwamen de meiden vanzelf.” Eddie: “Mijn hoogtepunt was dat ik op mijn negentiende heb meegedaan aan een DJ-wedstrijd in Staphorst. Will Luikinga was de presentator. Mede dankzij heel veel aanhang uit Nieuwleusen werd ik daar eerste. De derde plek ging toen naar Edwin Evers, hij was toen 16.” Hij begint te lachen: “Dat pakken ze me niet meer af.”

Plezier

Jan denkt met veel plezier terug aan die keer dat hij moest draaien in Marknesse. De toen populaire band Vitesse trad daar op. “Het publiek moest er weinig van weten. Vooraf had ik al erg leuk gedraaid. Toen kwam hun manager bij me. Ik moest het die avond verder maar afmaken. Ik kreeg zelfs een eigen kleedkamer. Ik had die band er finaal uitgedraaid. En ik weet nog dat ik moest draaien in de WRZV-hallen in Zwolle. Rondom een optreden van de Golden Earring. Die zouden om tien uur beginnen. Maar alle vriendinnen van de bandleden stonden bij mij verzoekjes te doen. Dat vonden ze zo leuk dat de band nog maar even wachtte. Uiteindelijk zijn ze een half uur later begonnen. De DJ was nog niet klaar met de verzoekjes van hun vriendinnen.”

Toilet

Het waren andere tijden. Eddie en Jan stellen allebei dat mensen in die jaren vaker uitgingen. En het stappen was eerder afgelopen. Jan besloot een jaar of dertig geleden te stoppen als DJ. “De muziek veranderde. Ik volgde het ook niet meer. Het was allemaal hiphop. Ik ben geen mixer. En bovendien ging het presenteren er vanaf. Geen microfoon meer in de handen. Dat vond ik jammer.”

Maar hij herinnert zich vooral het plezier. Hij begint te lachen. “In een discotheek in Zuidwolde stond de DJ-set niet zo stabiel. Als de bezoekers een nummer niet mooi vonden, trapten ze er gewoon tegenaan. Krgggg! De naald eraf.”

Eddie ging nog wat langer door, maar kreeg daarna ook een ander leven. “Als je een goed nummer opzette, kon je op sommige plekken meteen de dansvloer helemaal vol krijgen. Allemaal meiden. Het maakte toen allemaal wat minder uit. Je moest tussendoor natuurlijk ook wel eens naar het toilet. Dan was er soms tien minuten lang geen muziek. Alles stil. Maar als ik dan terug kwam, zette ik een ander goed nummer op en stroomde de dansvloer zo weer vol. Dat hoef je nu niet meer te proberen…” Jan (lachend): “En we gaan er in ’t Witte Peerd ook alles aan doen om dat soort situaties te voorkomen.”

Nostalgie

Ze hebben er vooral heel veel zin in. “Met wat we willen draaien hebben we al wel drie avonden nodig”, stelt Jan. Eddie: “Het wordt een avond voor alle leeftijden vol met nostalgie, maar zeker ook muziek van nu. En dit is echt een eenmalig gebeuren. Eigenlijk is het een wonder dat we ermee hebben ingestemd. We hebben het al druk genoeg…”

De avond met DJ Eddie Mensink en DJ Jan Oostra begint om 21.00 uur. De entree is gratis.  

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency