Foto: diamanten bruidspaar Hoekstra.

Diamanten huwelijk voor Gosse en Hennie Hoekstra

NIEUWLEUSEN - Gosse Hoekstra (85) en Hennie Beekman (83) waren maandag 60 jaar getrouwd.

Gosse is geboren in een bakkersgezin in het Friese Rinsumageest. In 1951 verhuisde het gezin naar Nieuwleusen en had een bakkerij aan het Westeinde (nu ORA). Na tien jaar vertrok familie Hoekstra weer naar Friesland. Maar Gosse bleef achter in Nieuwleusen, want hij had inmiddels zijn oog op Hennie laten vallen.

Textielzaak

De wieg van Hennie stond in de Kerkenhoek in Nieuwleusen. Haar ouders waren in 1938 gestart met een textielzaak aan de Burg. Backxlaan, met stoffen, dekens en kleinvak-artikelen. Bovendien maakten ze trouwjurken en andere kleding: confectie was er toen nog nauwelijks. Hennie stond vanaf haar zestiende al in de winkel. Ze volgde opleidingen voor costumière en handwerken was – naast het werk in de winkel – handwerkjuf op verschillende scholen in Nieuwleusen.

Middenstandscursus

De vonk tussen Hennie en Gosse sprong over op de Middenstandscursus, die ze allebei twee avonden in de week volgden. Na hun huwelijk in 1961 kwam het echtpaar samen in de zaak en de ouders van Hennie trokken zich langzamerhand terug. Tot 1997 hebben Gosse en Hennie samen Modehuis Beekman gerund.

Museum Palthehof

Beiden waren heel actief in historische vereniging Ni’jluusn van Vrogger, om samen met andere Museum Palthehof van de grond te krijgen. Dat ging open in 1998 en vanaf die tijd hebben Gosse en Hennie veel groepen ontvangen in het museum en rondleidingen gegeven. Verder heeft het echtpaar na hun pensionering heel veel gereisd, van Rusland tot Amerika. Maar ook heel Nederland doorkruisten ze met de trein.

Middenstandsvereniging

Gosse was heel actief in het bestuur van de Middenstandsvereniging in Nieuwleusen – hij was onder andere een van de oprichters van deze krant. Bij hem werden in de begintijd de advertenties en artikelen gebracht. Ze moesten al snel buiten een brievenbus ophangen, omdat de hond zich soms te goed deed aan de briefjes die door de deur werden gegooid. Verder is Gosse groot liefhebber van voetbal: hij staat zoveel mogelijk langs de lijn, zeker nu twee van zijn kleinzonen voetballen in het eerste van S.V. Nieuwleusen.

Discjockey

Hennie doet verder aan gymnastiek, bezoekwerk bij ouderen en kerkradio: ‘discjockey van Psalmen,’ zoals ze zelf gekscherend zegt.
Het echtpaar heeft drie kinderen gekregen, twee jongens en een meisje – die allemaal nog in Nieuwleusen wonen – en er zijn zeven kleinkinderen. “Geven en nemen” is het recept voor een goed huwelijk, aldus Gosse. Hennie voegt eraan toe “Meningsverschillen uitpraten en niet blijven mokken.”

Burgemeester Erica van Lente bracht maandag de felicitaties telefonisch over namens de gemeente Dalfsen vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Op een later tijdstip brengt ze nog een bezoek.

 

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency