De Spil is klaar voor noodopvang asielzoekers

NIEUWLEUSEN - Vanaf woensdag 3 augustus vangt de gemeente Dalfsen maximaal honderd asielzoekers op in een sporthal in Kulturhus De Spil. De afgelopen dagen is hard gewerkt om de tijdelijke noodopvanglocatie in te richten.

Dat gebeurde onder leiding van locatiemanager Jack Westenbroek van de Veiligheidsregio IJsselland. In totaal zijn door een standbouwer twintig woonunits geplaatst en daarna ingericht. Ook is in de hal  vloerbedekking gelegd. In een cabine staan zes stapelbedden, die zijn gemonteerd met hulp van een aantal vrijwilligers. Enkele units worden gebruikt voor opslag. Verder is er een gemeenschappelijke ruimte met tafels en stoelen. Dit is ook de gezamenlijke eetruimte. De catering is uitbesteed aan wegrestaurant De Lichtmis.

Samenstelling

Pas woensdagmorgen in alle vroegte maakt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de samenstelling van de groep bekend die naar Nieuwleusen komt. Dan wordt duidelijk uit welke landen de asielzoekers afkomstig zijn. Daarna begint volgens Westenbroek het puzzelen om de bedden zo goed mogelijk te verdelen, waarbij zoveel rekening wordt gehouden met ondermeer nationaliteit en gezinssamenstelling.

Maximaal vier weken

Wethouder Betsy Ramerman benadrukt dat de opvang voor maximaal vier weken is. Met deze noodopvang levert de gemeente Dalfsen een bijdrage aan de opdracht die het Rijk aan de Veiligheidsregio IJsselland heeft gegeven om tot 1 oktober tenminste 250 crisisnoodopvangplekken te realiseren. Eerder hebben Ommen, Kampen en Zwolle hier ook al aan meegewerkt. Hoe het na 1 oktober verder gaat is nog niet duidelijk.

Eigen ingang

De asielzoekers maken geen gebruik van de hoofdingang maar hebben een eigen ingang aan de achterzijde. Op de parkeerplaats daar vlakbij staat een speciale container met wasmachines. De gemeente heeft op verzoek van omwonenden extra hekken geplaatst, terwijl speciale bordjes de looproute aangeven. De asielzoekers zijn vrij om het terrein op en af te gaan, ze moeten wel ’s avonds om 23.00 uur binnen zijn. Daarbij moeten ze zich aan de gedragsregels in de openbare ruimte houden en privéterrein van derden respecteren. In De Spil is 24 uur per dag beveiliging aanwezig. De beveiligers lopen ook rondes buiten het gebouw.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency