Foto: Ernest Beuving treedt met zijn ‘Bende’ – onder wie de Dalfser slagwerker Jan Wolfkamp – op 26 oktober op in kulturhus De Spil.

De Spil gaat geleidelijk aan ook theatervoorstellingen programmeren

NIEUWLEUSEN - Kulturhus De Spil gaat komend seizoen met enige regelmaat ook theatervoorstellingen programmeren. De cabaretvoorstelling van de ‘Bende van Beuving’ op zaterdag 26 oktober is hiervoor een pilot. De voorverkoop hiervoor gaat deze week van start.

“Als kulturhus willen we in de eerste plaats faciliterend zijn”, zegt manager Stefan Keijzer. “Dat wil zeggen dat we inwoners de mogelijkheden bieden om zelf initiatieven vorm te geven. Maar we willen toch ook een actieve rol spelen in het aanbod. Vandaar dat we aan onze bestaande pijlers – welzijn, sport, educatie en kunst & cultuur – er een aan hebben toegevoegd, namelijk eigen producties.” Daarbij denkt De Spil aan wat grotere evenementen waarbij de kaartverkoop moet bijdragen aan het dekken van de kosten. “Want kostenneutraal is het uitgangspunt”, zegt Keijzer. “Afgelopen seizoen hebben we wat geëxperimenteerd met dat idee. Het Midzomerfestival was een eerste aanzet, en dat was zeer geslaagd.”
Een belangrijke overweging is dat de sportzalen – zowel de grote als de kleine – door hun faciliteiten heel geschikt zijn voor theater, cabaret, (klassieke) muziekuitvoeringen e.d. “De wanden zijn goed afgedekt met materiaal dat het geluid absorbeert, waardoor het niet zo rondzingt als in veel andere sporthallen. Bovendien kunnen we variëren in de opstelling van de stoelen: voor een grote voorstelling kunnen we 500 tot maximaal 1200 zitplaatsen realiseren, maar we kunnen de zaal door onze schuifwanden ook verkleinen voor minder bezoekers, zodat de sfeer toch intiem blijft. En ook van de tweede sportzaal kunnen we gebruik maken.”

 

Logische vraag: wordt De Spil zo niet een concurrent van de theaters in Dalfsen en Zwolle? Stefan Keijzer denkt van niet. “We willen iets toevoegen aan het plaatselijke evenementenaanbod in Nieuwleusen, dat zal de Zwolse theaters niet in de weg zitten. Voor sommige mensen is Zwolle toch nog een aardig eindje weg, denk bijvoorbeeld aan kindervoorstellingen. Wat De Stoomfabriek in Dalfsen betreft: die zaal heeft een kleine capaciteit, van 125 stoelen. Wij zoeken naar voorstellingen die wellicht toch meer mensen trekken. Bovendien gaan we het ook weer niet al te vaak doen: maandelijks of om de twee maanden.”
De eerste aankondiging, van de voorstelling van Dalfsenaar Beuving, heeft al tot weerklank in de artiestenwereld geleid. “Het management van mensen als Erwin Nyhoff, Jan Vayne en Jan Wolfkamp hebben al interesse getoond. We gaan met hen in gesprek.” Zoals gezegd: de eerste voorstelling op 26 oktober is een pilot. “We gaan kijken hoe wel de formule kunnen ontwikkelen en uitbouwen. Bijvoorbeeld – zoals in dit geval – met de aanvullende optie van een tapasbuffet in ons grand-café, zoals op de achterkant van het toegangsbewijs is vermeld. De Spil heeft veel mogelijkheden. We gaan de komende tijd bekijken hoe we die eventueel kunnen combineren.”

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency