Danny van der Sluis Nederlands kampioen

NIEUWLEUSEN - Danny van der Sluis van Start Racing is op het TT-circuit van Assen Nederlands kampioen geworden in de SuperCup 1000. Voor het team uit Nieuwleusen was dit de eerstekeer in het 21-jarig bestaan dat men een Nederlands kampioen aflevert op het hoogste niveau in Nederland.

Van der Sluis begon de finaleraces zaterdag met negen punten achterstand op de leider in het klassement Cliff Kloots. In de eerste race waren de twee kemphanen de eerste ronden aan elkaar gewaagd, maar in de derde ronde schiep Van der Sluis enige afstand, zodat hij zijn pijlen kon richten op titelverdediger Nigel Walraven, die dit jaar geen rol speelt in de titelstrijd. Walraven finishte als eerste, maar kreeg een tijdstraf, waardoor van der Sluis uitgeroepen werd tot winnaar. Hierdoor boog hij de negen punten achterstand op Kloots om in een voorsprong van 16 punten voor de laatste race.

Die werd gedomineerd door Allard Kerkhoven en Jeroen Rensel met Kloots op een derde positie. Op de kletsnatte baan manoeuvreerde Van der Sluis zijn motor berekenend naar een negende plaats waardoor hij het kampioenschap, met zeven punten voorsprong, binnenhaalde. “Een supergevoel”, aldus Van der Sluis na afloop. “Hier heb ik een heel seizoen voor geknokt.” Waarna hij op klompen naar de feestavond van de organisatie vertrok.

Het zat Start-collega Leon Stolte in het laatste raceweekend niet mee. De Nieuwleusenaar, die dit jaar enorm veel progressie boekte, werd negentiende in de eerste race. In de tweede wist hij ondanks een valpartij nog als tiende te finishen in de ProCup 600. Zelf had Stolte geen last van de val, maar de motor voelde nog niet helemaal goed aan, waardoor de rondetijden vooral in het begin wat achterbleven. In de tweede race, liggend op een derde positie, gleed de motor weg. Hij kon weer opstappen en perste er nog een paar snelle ronden uit. Met emkele fraaie inhaalacties snelde hij van de twintigste naar de tiende plaats